Vanaf 2014 alleen nog digitaal betalen bij Supermarkt.


Dat stelt de overkoepelende supermarktorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL)

De winkeliers zijn de dagelijkse berovingen beu en streven naar een situatie waarin iedereen met plastic betaalt. Vorig jaar waren er ruim 200 ‘incidenten’, variërend van een greep in de kassa tot en met gewapende overvallen. In de eerste vier maanden van 2009 hebben CBL-leden al negentig incidenten gemeld. ‘De trieste balans is dat we iedere werkdag een incident hebben. Het water staat ons aan de lippen’, zegt René Roorda, directeur van het CBL.

‘Technische belemmeringen zijn er niet. We moeten alleen een oplossing vinden voor klanten die niet kunnen of willen pinnen.’ Deze groep is nu goed voor een derde van de totale geldstroom en de helft van het aantal transacties.

‘Cashloos is brug te ver’ 

Barbara den Uyl van de Consumentenbond is niet tegen pinnen, mits dat gratis is. Maar klanten die bijvoorbeeld hun uitgaven in de hand willen houden, moeten altijd met geld terechtkunnen. ‘Geheel cashloos is een brug te ver.’

Het CBL publiceert vandaag een onderzoek, waaruit blijkt dat 87% van de consumenten terugdringen van contant geld en stimuleren van pinnen steunt. ‘Ik ben daar erg blij mee’, zegt Roorda. De supermarkten gaan daarom door met het ‘verpinnen’ van hun winkels. Honderden supermarkten worden de komende maanden uitgerust met kassa’s waar alleen klanten met een pinpas welkom zijn. Daarnaast wordt bekeken of een proef met totaal cashloze supermarkten al haalbaar en wenselijk is.

Besparing

Hoewel de branche dat niet van de daken schreeuwt, is er nog een andere reden om minder baar geld in de winkel te hebben, geeft Roorda toe. De winkels kunnen besparen op beveiligde geldtransporten. Dat gaat om een ‘fors bedrag’.

Van de ruim euro 30 mrd die de supers in 2008 binnenkregen, gleed euro 10 mrd contant in de kassa. Pinnen groeide met 13%. Medio vorig jaar startten de supers met een grote campagne om het pinnen te bevorderen, ook voor kleinere bedragen. Dat werpt vruchten af, zo constateert de CBL-directeur.

Bevriezing pin-tarieven

Tot voor kort ontmoedigden veel winkels het pinnen voor kleine uitgaven door bij iedere transactie een dubbeltje of kwartje extra te rekenen. Vorige week sloot de detailhandel een akkoord met de banken over bevriezing van de pin-tarieven voor vijf jaar. In ruil daarvoor staken winkeliers hun verzet tegen de overgang van het Nederlandse pinsysteem op internationale pinproducten.

Het CBL wil het aantal pintransacties optrekken van 650 miljoen dit jaar naar één miljard in 2012. Met de banken zoekt het naar oplossingen voor klanten zonder pinpas, zoals ouderen en jonge kinderen. In het buitenland wordt al gewerkt met prepaid-kaarten, al dan niet gekoppeld aan een bankrekening, aldus Roorda.

Wettig betaalmiddel

Hij zegt ook nog te bekijken in hoeverre winkels geld als wettig betaalmiddel kunnen weigeren. Marqt, een versmarkt in Amsterdam en Haarlem, beet vorig jaar het spits af door alleen plastic te accepteren. Volgens Quirijn Bolle van Marqt was dat afgestemd met de Nederlandsche Bank. ‘Zolang je dat duidelijk en vooraf communiceert, is er geen enkel beletsel.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: