Zwaar weer voor generatie Y


Als overheden de juiste beslissingen nemen dan kunnen wij ons in 2010 uit het moeras van de financiële recessie redden. Met deze uitspraak legt de topman van het Internationaal Monetair Fonds een enorme taak op de schouders van de heersende elite in de wereld en dus ook in Nederland. Als zij falen, dan zal dat vooral voor de generatie Y catastrofale gevolgen hebben.

Het lot van deze jongeren onder de 35 jaar ligt in overheidshanden en het is sterk de vraag of dit ons moet geruststellen! Op dit moment spreekt men niet meer van een recessie, maar karakteriseert men de huidige situatie als een economische depressie zoals die van de jaren dertig. Deze depressie heeft, als een octopus die de wereld in zijn greep houdt, de vooruitzichten verontrustend duister gemaakt. Dat merk ik ook sterk in de gesprekken met starters om mij heen, die behoren tot generatie Y.

Hoe ziet de toekomst van mijn generatie eruit? En is de Nederlandse regering in staat om de benodigde beslissingen te nemen?

Eerst een paar feiten op een rij. In december voorspelde het Centraal Planbureau (CPB) nog een economische krimp van 0,75 procent, maar nu blijkt een feitelijke krimp van 3,5% voor dit jaar onomkeerbaar. De werkloosheid neemt dit jaar nog toe tot 5,5 procent en groeit door naar 9 procent in het jaar daarop. Vooral de jongeren worden als eerste de dupe hiervan. Zij hebben immers vaak geen vaste contracten en kunnen makkelijker ontslagen worden. Het begrotingstekort zal dit jaar 3 procent worden en in 2010 op 5,5 procent uitkomen. Onvermijdelijk lijkt het nu – ondanks de pogingen in het parlement van VVD-fractieleider Mark Rutte – om deze schulden door te schuiven naar de volgende generatie.

De economische kentering veroorzaakt bij allen schaafwonden, maar het zijn vooral de jongeren die door de opkomende werkloosheid en de oplopende begrotingstekort blijvende littekens zullen overhouden. Blijvend, omdat het optimisme en zelfvertrouwen van deze generatie diep geschaad zullen worden – als deze naargeestige tijden lang aanhouden.

In contrast met de jaren dertig en tachtig ontwikkelt deze crisis zich V-vormig: hevig maar kort. De economen menen dat de groei in 2010 zou beginnen, mits de overheid juist handelt. Ik ben hoopvol, maar gezien de feiten heb ik sterk mijn twijfels.

De ernst van de depressie is door de regering en de Centraal Plan Bureau sterk onderschat. Dat blijkt ook uit de prognoses die in december en later in februari zijn gepresenteerd. De fout die zij in hun prognose van de grootte van de economische krimp maakten, is verbazingwekkend. Bovendien managede de Nederlandse politiek de twee eerdere economische neergangen niet succesvol. Nederland was een van de landen die als laatste uit de crisis kwam.

De prognoses voor de Nederlandse arbeidsmarkt zijn slecht. En dat hoor ik tevens door de starters om mij heen bevestigen. ‘Als het zo doorgaat, dan emigreer ik naar Azië,’ zo hoor ik steeds vaker. In het laatste kwartaal van 2008 waren er al 7.000 werklozen meer dan de maanden daarvoor. De regering houdt rekening met een verdubbeling van aantal werklozen, dat eind 2010 naar 600.000 groeit. Met deze cijfers op de achtergrond en de stemming van de starters is het gevaar van een braindrain ofwel emigratie van hoogopgeleiden, steeds zichtbaarder.

Of het trio Balkenende-Bos-Rouvoet de nationale belangen vóór hun eigen partijpolitieke doelen plaatsen, moet nog blijken. Een ding is zeker. Deze crisis zal een regelrechte beproeving zijn voor de Nederlandse staat en al zijn actoren. Met name voor de generatie Y die het meest te bezuren zal hebben, is de reactie van de overheid bepalend. Hier ligt tegelijkertijd een enorme politieke potentie: wie nu in hen investeert is later verzekerd van electorale – de stem van ontevreden jongeren – winst.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: