Codex Alimentarius


Op 31 december van dit jaar wordt de Codex Alimentarius ingevoerd. Deze nieuwe normen voor voedingsmiddelen gaan gelden voor 180 landen, waaronder de landen van de Europese Unie. Of de richtlijnen verplicht worden via de regelgeving van de Wereld Handels Organisatie (WTO) of de Europese Unie bestaat nog onduidelijkheden over. Ook de officiële internationale website van de Codex blijft er vaag over.

Wat is de CA

De Codex Alimentarius werd in 1962 door de Verenigde Naties opgericht en valt onder de verantwoordelijkheid van de Voedsel-en Landbouworganisatie (FAO) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De Codex Alimentarius is opgesteld door een Codex-commissie. De commissieleden zijn aangesteld door de aangesloten landen en zijn dus niet zoals bij het Europese Parlement door de bevolkingen van de lidstaten op democratische wijze gekozen. De hoofddoelen van de Codex zijn:
– De gezondheid van alle consumenten beschermen;
– Eerlijke handelspraktijken in de voedselhandel;
– Harmonisatie van voedselstandaarden.

Ongerustheid en verwarring

Vooralsnog is er vooral verwarring over welke zaken de Codex beperkt en welke zaken veranderen. Critici verwachten dat met de nieuwe regels ruim baan wordt gegeven aan meer hormonen- en pesticidengebruik, dat aan het ontwikkelen van genetisch gemodificeerde organismen minder beperkingen wordt opgelegd en dat de doorstraling van voedsel makkelijker kan. Anderzijds worden drastische beperkingen opgelegd aan de verkoop van natuurlijke vitamines en mineralen.

Een voorbeeld van regels die straks onder de Codex gaan vallen is de invoerbeperkingen en de boetes die de EU aan Amerikaans vlees oplegt dat van dieren afkomstig is die met hormonen zijn grootgebracht. Deze sancie werd jarenlang opgelegd door de WTO en valt straks onder de Codex-normen

Door, Gerard Ringenaldus.

Bron, SYNC.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: