Letland kan eerste dominosteen zijn


De ECB trok donderdag voor het eerst de portemonnee om de onrust in Letland te bezweren. Het deed dit indirect, door 3 miljard euro aan de Zweedse centrale bank te lenen, die op haar beurt al meerdere keren euro’s leende aan de Letse centrale bank. Letland gebruikt het geld om de eigen munt, de lat, op de valutamarkt terug te kopen, om zo de vaste wisselkoers tussen de lat en de euro op peil te houden. Zweden heeft er groot belang bij dat de rust in Letland wordt hersteld, omdat Zweedse banken er veel in euro’s genoteerde leningen hebben uitstaan.

De Letse economie kromp in het eerste kwartaal met liefst 18 procent. De export nam met 40 procent af. Intussen trekken investeerders massaal hun gelden uit het land terug, waardoor de lat onder stevige neerwaartse druk staat.

Het ligt voor de hand om de vaste koers van de munt ten opzichte van de euro te laten varen. Dat zou de concurrentiepositie van de Baltische staat sterk zou verbeteren. Maar Letland wil hier niet aan, omdat met een goedkopere munt importen duurder worden, waardoor de inflatie torenhoog oploopt.

Ook zouden veel Letten in betalingsproblemen komen, omdat de waarde van hun in euro’s genoteerde schulden stijgt. Ongeveer 90 procent van de totale particuliere Letse schuld is in euro’s. De meeste van die leningen zijn afgesloten bij Zweedse banken.

De leenovereenkomst tussen de ECB en de Zweedse centrale bank moet volgens Arnoud Boot, hoogleraar Financiële Markten aan de Universiteit van Amsterdam, worden geïnterpreteerd als een indirecte steunmaatregel aan Letland, waarbij Zweden als doorgeefluik fungeert. ‘De ECB maakt zich grote zorgen. Als Letland valt, is de kans groot dat investeerders ook het vertrouwen in omringende landen verliezen, zoals Estland en Litouwen en andere Oost-Europese landen. Het onderlinge besmettingsrisico is zeer groot, en instabiliteit in Oost-Europa heeft onmiskenbaar grote gevolgen voor West-Europa.’

Economen menen unaniem dat Letland de vaste wisselkoers van de lat niet kan behouden. Boot: ‘Devaluatie is uiteindelijk de enige optie. Dat ze nu roepen dat ze dat niet willen, is een vermeende poging om de internationale geloofwaardigheid niet te verliezen.’

Het behouden van de vaste wisselkoers kostte Letland al miljarden aan reserves. Letland is in afwachting van de tweede tranche van een noodlening van 7,5 miljard euro, die het Internationaal Monetair Fonds en de EU vorig jaar toezegden.

Het IMF wil echter niet met het geld over de brug komen, omdat Letland niet aan de destijds gestelde voorwaarden voldoet. Het begrotingstekort dreigt op te lopen tot 12 procent, terwijl een maximum van 5 procent was afgesproken.

Als de rust niet op korte termijn terugkeert, is het gevaar dat de valutacrisis in Letland zich uitbreidt naar landen in de regio, zoals dat in 1997 in Zuidoost-Azië met de Thaise baht gebeurde. ‘De kans dat het uit de bocht vliegt, is zeker niet gering’, zegt Boot. ‘Vaak zie je in dit soort gevallen dat er niet tijdig voldoende politiek draagvlak is om de goede maatregelen te nemen.’

Bron: Volkskrant

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: