Chaos in Iran


TEHERAN –  De autoriteiten in Iran lijken de protesten tegen de officiële uitslag van de presidentsverkiezingen de kop in te willen drukken. Volgens onbevestigde berichten van de oppositie werden in de nacht van zaterdag op zondag minstens tien en mogelijk meer dan honderd belangrijke hervormers opgepakt.

Een van de arrestanten zou Abdollah Ramezanzadeh zijn. Hij was de woordvoerder van de vorige president van Iran, de hervormingsgezinde Mohammed Khatami. Ook Khatami’s broer zou zijn opgepakt, evenals Mohsen Mirdamadi, die onder Khatami voorzitter was van de Iraanse parlementscommissie voor buitenlandse zaken. De belangrijkste ideoloog van de progressieve beweging in Iran, Behzad Nabavi, zou eveneens zijn gearresteerd.

De hervormers steunden presidentskandidaat Mir Hossein Mousavi bij de verkiezingen van vrijdag. Analisten hadden een nek-aan-nekrace tussen de hervormer Mousavi en de conservatief Ahmadinejad verwacht, maar volgens de officiële uitslag hebben de Iraniërs Ahmadinejad met een ruime meerderheid herkozen.

De oppositie legt zich daar niet bij neer. Aanhangers van Mousavi beschuldigen de machthebbers van verkiezingsfraude. Duizenden mensen gingen vrijdagavond de straat op in de hoofdstad Teheran om te protesteren tegen de uitslag. Ze riepen leuzen als ‘Dood aan de dictator!’ en ‘Weg met de dictator!’ Op het Moseniplein werden brandjes gesticht en winkels geplunderd. De oproerpolitie probeerde de menigte uiteen te jagen met stokken en traangas.

[blip.tv ?posts_id=2249347&dest=-1]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: