Een nieuwe voedselcrisis op komst.


Waterworld: Vehicle parked in the floodwater surrounding a farm near Fargo, North Dakota, in March 2009

(een boerderij in Amerika kampt met water en sneeuw)

Voor de 2e keer lijkt de wereld richting een voedselcrisis te gaan. Waren het eerst de oplopende grondstofprijzen die overal in de wereld tot “voedselrellen” leidde. Nu is onze oude vriend de “klimaatverandering” de boosdoener.

In veel gebieden in de wereld was het weer de laatste maanden niet al te best voor boeren. Na een opmerkelijk koude winter was er in Juni opnieuw zware sneeuwval in grote gebieden van Canada en het Amerikaanse middenwesten. Ook in Australië, Nieuw Zeeland, en Saoedi-Arabië is het opmerkelijk koud voor de tijd van het jaar. In Australië, één van de grotere graan exporteurs, is het al jaren erg droog en op andere plekken veel te nat. Ook in Zuid-Amerika begint droogte een probleem voor boeren te worden.  In Brazilië hebben ze op dit moment zelfs vorst en zien de boeren de komende oogst somber in. In China hebben ze te maken met zware regenval en extreem zware hagelbuien waardoor er zelfs 20 doden zijn gevallen. Al deze gebieden zijn extreem belangrijk voor de wereldwijde voedselproductie.

Er zijn drie factoren die van vitaal belang zijn om goede oogsten te realiseren. Licht en warmte van de zon, genoeg regenval en voldoende CO2 om fotosynthese mogelijk te maken. Zoals iedereen er continue aan herinnerd wordt hebben we van dat laatste ruim voldoende. De politiek doet er alles aan om de CO2 te verminderen, maar ze kunnen niks doen aan zonneschijn en regenval.

Het is inmiddels meer dan 200 jaar gelden dat de grote astronoom William Herschel obseveerde dat er een duidelijk verband is tussen de prijs van graan en het aantal zonnevlekken. In tijden van verminderde zonneactiviteit was het klimaat kouder en droger en dat zorgde voor een hogere graanprijs. Het grootste probleem op dit moment is dat de politiek zich alleen maar bezig houdt met de CO2 problematiek en dat ze niet door hebben dat de wereld op dit moment niet opwarmt maar afkoelt. Het gebruik van landbouwgrond voor voedsel omzetten naar landbouwgrond voor de productie  van biobrandstoffen om het CO2 probleem en het  energieprobleem aan te pakken maakt het probleem alleen maar groter.

Zoals het er nu naar uitziet zal er dit jaar opnieuw een tekort aan voedsel zijn met alle sociale onrusten tot gevolg.

Bron: Telegraph.uk

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: