Michael Moore: “De rijken bereiden een coup voor”


Laten we maar meteen terzake komen. De grootste hold up aller tijden in dit land vindt plaats terwijl u dit leest. Alhoewel er geen wapens mee gemoeid zijn, worden 300 miljoen mensen gegijzeld. Laat er geen misverstand over bestaan: na in de afgelopen vijf jaar een half biljoen dollar gestolen te hebben om de zakken te vullen van de oorlogsprofiteurs, na de zakken gevuld te hebben van hun collega-oliebaronnen a rato van meer dan 100 miljard tijdens de voorbije twee jaar, beginnen Bush en zijn vrienden – die binnenkort het Witte Huis moeten verlaten – de Amerikaanse schatkist te plunderen. Ze proberen zoveel mogelijk zilverwerk mee te slepen op hun weg naar de uitgang.
Wat ze ook zeggen, hoeveel ijzingwekkende woorden ze ook gebruiken, ze gaan door met hun oude truuk om angst en verwarring te zaaien in een poging om zichzelf en de hoogste één procent schandalig rijk te maken en te houden. Lees bijvoorbeeld de eerste vier paragrafen van een artikel in de New York Times van maandag en u zal begrijpen waar het werkelijk om draait:

“Op het zelfde moment dat beleidsmakers werkten aan de details van het 700 miljard dollar reddingsplan voor de financiële sector, begon Wall Street al uit te kijken naar manieren om er van te profiteren.”

“Financiële bedrijven lobbyden om alle problematische investeringen te beschermen, niet alleen die investeringen die gerelateerd zijn aan hypotheken.”

“Tegelijkertijd dingen investeringsbedrijven naar het contract om alle activa te controleren die de schatkist bij de financiële instellingen weghaalt, een rol die hen honderden miljoenen dollars per jaar aan honorarium kan opleveren.”

“Niemand wil uitgesloten worden van het voorstel van de schatkist om slechte activa van de financiële instellingen over te kopen.”

Ongelooflijk. Wall Street en zijn achterban hebben deze knoeiboel gecreëerd en nu gaan ze hem opruimen als bandieten. Zelfs Rudy Giulani lobbyt voor zijn firma in de hoop aangenomen en betaald te worden als consult in het reddingsplan. 

Het probleem is dat niemand echt weet waar die ineenstorting nu eigenlijk over gaat. Zelfs de minister van Financiën Henry Paulson geeft toe dat hij niet weet welk bedrag er precies nodig is (hij koos zomaar het nummer 700 miljard!). 

En toch krijsen ze dat het einde nabij is. Paniek! Recessie! De grote depressie! De millenium bug! Vogelgriep! Killer bijen! We moeten het reddingsplan nu goedkeuren! De hemel valt naar beneden!

Naar beneden voor wie? Niets in dat hele plan zal de prijzen van de brandstof doen dalen die u nodig hebt om op je werk te geraken. Niets in dat plan zal u beschermen tegen het verlies van uw huis. Niets in dat plan zal voor gezondheidszorg zorgen. 

Gezondheidszorg? Mike, waarom kom je daar nu mee af? Wat heeft dat nu te maken met de Wall Street crisis?

Dat heeft er alles mee te maken. Deze zogenaamde ineenstorting werd in gang gezet doordat mensen hun hypotheek niet langer konden betalen. Weet u waarom zoveel Amerikanen hun huis verliezen? Als je de Republikeinen moet geloven is dat omdat te veel working class idioten hypotheken kregen die ze zich eigenlijk niet konden veroorloven. Hier is de waarheid: de nummer één reden dat mensen failliet verklaard worden is hoge medische kosten. Simpel uitgedrukt: mochten we universele gezondheidszorg hebben, dan zou die hele hypotheekcrisis niet eens gebeurd zijn. 

Dat hele reddingsplan moet de obscene hoeveelheid rijkdom beschermen die de afgelopen acht jaar geaccumuleerd werd. Het moet de topaandeelhouders beschermen die ‘corporate America’ in handen hebben. Het moet er voor zorgen dat er niet geraakt wordt aan hun jachten en optrekjes en levensstijl terwijl de rest van de Amerikanen lijdt en vecht om de rekeningen te betalen. Laat de rijken ook eens lijden. Laat hen dat reddingsplan betalen. We besteden 400 miljoen dollar per dag aan de oorlog in Irak. Dat ze meteen een einde maken aan die oorlog en ons een volgend half biljoen besparen. 

Ik moet stoppen met schrijven en jullie moeten stoppen met lezen. Ze zetten een financiële coup op in ons land. Ze hopen dat het Congres nu snel zal handelen voor wij de kans krijgen om ze te stoppen. Stop dus met lezen en doe iets. Nu! Dit is wat u onmiddellijk al kan doen:

1. Bel of mail naar senator Obama. Zeg hem dat hij niet moet proberen de rotzooi van Bush en Cheney overeind te houden. Zeg hem dat we weten dat hij handig genoeg is om dit tegen te houden en ondertussen na te denken wat we nu best zouden doen. Zeg hem dat het nu aan de rijken is om gelijk welke redding te betalen. Dat hij zijn gewicht in de schaal werpt om een moratorium op huisuitzettingen af te dwingen en een eerste stap te zetten richting universele gezondheidszorg. Zeg hem dat wij, de mensen, het toezicht moeten hebben op de economische beslissingen die ons leven bepalen en niet de baronnen van Wall Street.

2. Trek de straten op. Doe mee aan één van de honderden snel opgezette betogingen overal in het land (zeker die nabij Wall Street en Washington).

3. Bel u vertegenwoordigers in het Congres of in de Senaat. Zeg hem wat u eerder ook vertelde aan senator Obama. 

Als je het verpest tijdens je leven, wacht de hel. Iedereen die dit leest, kent die basisles en heeft al ooit wel eens de gevolgen betaald van één of andere actie. In deze grote democratie, kunnen we niet toelaten dat er een set wetten en regels is voor de grote meerderheid van hardwerkende burgers en een andere set voor de elite die, wanneer ze het verkorven hebben, nog een cadeautje krijgen op een zilverplaatje. Gedaan daarmee! Niet nog eens!

P.S. Nadat ik nog wat meer details las over het reddingsplan, kan ik alleen maar zeggen dat u moet weten dat u belogen wordt. Ze zeggen dat ze gouden parachutes willen vermijden. Maar dat zegt niets over de salarissen die die managers en grootverdieners zullen binnenrijven. Volgens republikein Brad Sherman van California zullen de topmanagers onder de nieuwe regels nog altijd miljoen-dollar-per-maandloonbriefjes krijgen. Het Amerikaanse volk krijgt geen rechtstreeks eigendom in ruil voor het geld dat het overdraagt. Buitenlandse banken en investeerders zullen de toelating hebben om miljarden dollars cadeautjes te krijgen. Een groot deel van die 700 miljard dollar gaat rechtstreeks naar banken in China en het Midden-Oosten. Er is geen enkele garantie dat we dat geld ooit terug zien. 

P.P.S. Uit gesprekken met mensen in Washington leer ik dat zoveel Democraten achter dat plan staan omdat Wall Street hen dit weekend een pistool tegen het hoofd hield en hen zei: geef ons die 700 miljoen dollar of we beginnen meteen de pensioenfondsen van de middenklasse op te blazen. De Democraten zijn bang dat Wall Street dat dreigement zal uitvoeren. Maar dit is niet het moment om nu de nek in te trekken of om zich te gedragen als de typische Democraat die we kennen van de voorbije acht jaar. De Democraten schonken Bush een gestolen verkiezing. De Democraten gaven Bush de stemmen die hij nodig had om een soeverein land binnen te vallen. Toen ze het Congres in handen kregen in 2007, weigerden ze de oorlog stop te zetten. En nu laten ze zich medeplichtig maken aan de misdaad van de eeuw. We moeten ze nu bellen en nee zeggen. Als we hen nu laten doen, stel u dan eens voor hoe moeilijk het wordt om iets goed te laten gebeuren eenmaal president Obama in het Witte Huis zit. Deze Democraten zijn maar zo sterk als de ruggengraat die we hen geven. Bel het Congres nu.

Bron: MichaelMoore.com, Indymedia.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: