Britse staatsbank herstelt de superbonus in ere


salaris

Nu de crisis al weer een maandje of negen oud is, keren oude reflexen terug in de bancaire wereld. Een prachtig voorbeeld is het beloningspakket van de nieuwe topman van Royal Bank of Scotland. Hij kan zijn vaste salaris met bonussen verachtvoudigen, blijkt uit het beloningspakket dat de staatsbank maandag bekendmaakte.

Het pakket luidt de terugkeer in naar de gewoonte dat goede prestaties extreem beloond moeten worden. Want als je een bestuurder prikkelt om zijn best te doen, zal uiteindelijk de aandeelhouder er baat bij hebben, is nog altijd de heersende opvatting onder bankiers.

De crisis heeft echter aangetoond dat hoge beloningen ook aanzetten tot riskant gedrag. Hypotheekverkopers, zakenbankiers, tussenpersonen, hypotheekverkopers en topbestuurders gingen vanwege de topverdiensten die hen werden voorgeschoteld ook grote risico’s nemen. De gevolgen zijn bekend: door de gevaren te negeren, koersten banken af op hun ondergang.

Gezien deze ervaringen zou het logisch zijn om riskant gedrag voortaan te temperen en niet meer te belonen met een hoge bonus. Bij Royal Bank of Scotland, de bank die mede ABN Amro overnam, denken ze daar heel anders over. Gisteren werd bekend dat de nieuwe topman Stephen Hester in totaal maximaal 9,7 miljoen pond per jaar kan verdienen. Als Hester al zijn doelen zou behalen, zou hij zijn basissalaris van 1,2 miljoen pond kunnen verachtvoudigen.

Door deze vorm van belonen blijft het aantrekkelijk voor Hester om in de toekomst scherp aan de wind te zeilen. Wellicht slaagt hij daar ook in en weet RBS zich te herstellen. Het is echter onzeker of dit herstel duurzaam is en lang zal aanhouden. Het gevaar bestaat dat Hester over drie jaar wel zijn bonus gaat incasseren en dat RBS na zijn vertrek een kaartenhuis blijkt te zijn.

Het beloningsplan van RBS is daarom omstreden. Werknemers en aandeelhouders toonden zich bezorgd. Dat is niet verwonderlijk. De beleggers hebben schade ondervonden nadat de vorige topman van RBS, Fred Goodwin, door de riskante overname van ABN Amro zijn bank in geldnood had gebracht. Alleen door een reddingsoperatie van de Britse overheid kon RBS van de ondergang gered worden.

Aangezien de Britse overheid de grootste aandeelhouder is, kan die het beloningsplan nog tegenhouden. Zo niet, dan accepteert kennelijk ook de Britse staat de heersende bankierslogica dat je riskant gedrag extreem moet belonen.

Bron: Volkskrant

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: