Buitenlandse investeringen gehalveerd in 2009


De buitenlandse investeringen in geïndustrialiseerde landen zijn in het eerste kwartaal van dit jaar gehalveerd ten opzichte van vorig jaar. Dat meldde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) woensdag.

Als de afname in de rest van het jaar in hetzelfde tempo doorzet, dan komen de buitenlandse investeringen in de dertig geïndustrialiseerde lidstaten van de OESO dit jaar uit op 500 miljard dollar. Vorig jaar telden de buitenlandse kapitaalstromen nog op tot een totaal van 1,2 biljoen dollar. De afname van de investeringen uit het buitenland komt vooral doordat er veel minder internationale fusies en overnames plaatsvinden dan vorig jaar.

Vooral opkomende economieën investeren veel minder in andere landen dan voorheen. De buitenlandse investeringen van Brazilië, China, India, Indonesië, Rusland en Zuid-Afrika samen nemen dit jaar met 80 procent af tot 21 miljard dollar.

Ondanks de economische malaise weerstaan de meeste landen volgens de OESO de druk om maatregelen te nemen die de eigen economie afschermen van buitenlandse concurrentie. Sinds november vorig jaar namen 39 van de 42 landen waarvan de OESO de economische maatregelen evalueert noodmaatregelen om de recessie te bestrijden. Die maatregelen gingen volgens de OESO niet in tegen internationale afspraken over concurrentie en internationale handel.

In zes landen werden daarnaast wetten met betrekking tot het investeringsbeleid aangepast. De OESO omschrijft de bedoeling achter die regelingen als ‘enigszins onduidelijk’. De denktank wijst er echter op dat de betreffende regeringen zelf hebben aangegeven dat de wijzigingen bedoeld zijn om markten verder open te stellen voor buitenlandse investeerders.

Bron: Volkskrant

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: