Foltering in Amerikaans centrum Bagram


Mishandeling en verwaarlozing zijn in het omstreden detentiecentrum Bagram in Afghanistan eerder routine dan uitzondering.

Dat blijkt uit onderzoek van de Britse zender BBC, die 27 voormalige gedetineerden heeft geïnterviewd. Allen zaten tussen 2002 and 2008 vast op de Amerikaanse luchtmachtbasis nabij Kaboel, omdat zij ervan verdacht werden tot de Taliban of Al-Kaida te behoren, of die groeperingen te helpen.

Van de 27 zeiden slechts twee dat zij behoorlijk waren behandeld. De overige 25 vertelden dat zij waren geslagen, opzettelijk slaap uit de slaap gehouden, aan het plafond gehangen en met honden bedreigd. Aantijgingen over mishandeling en vernedering zijn terugkerende thema’s in de gesprekken. „Ze deden dingen die je nog niet met beesten zou doen”, zei een van de gedetineerden met de naam Dr. Khandan. „Ze gooiden koud water over je heen in de winter en heet water in de zomer. Ze zetten honden tegen ons op. Ze richtten een pistool op je slaap en dreigden je dood te schieten. En ze deden een of ander medicijn in je water om je wakker te houden tijdens de ondervraging.”

De gedetineerden genoten geen toegang tot juridische bijstand, in tegenstelling tot hun lotgenoten in Guantánamo Bay in Cuba. Allen werden uiteindelijk vrijgelaten zonder ooit formeel in staat van beschuldiging te zijn gesteld. Pas in april dit jaar besloot een Amerikaanse federale rechter dat een deel van de zeshonderd gevangenen in Bagram hun detentie kunnen aanvechten voor de Amerikaanse rechter.

De BBC interviewde de 27 ieder apart gedurende een periode van twee maanden in Afghanistan, maar stelde ze wel dezelfde vragen.

Het Amerikaanse ministerie van defensie ontkende desgevraagd de aantijgingen, en verklaarde dat de gedetineerden op humane wijze worden behandeld. Volgens luitenant-kolonel Mark Wright voldoen de omstandigheden in Bagram aan de internationale maatstaven.

In Bagram zitten nog steeds zo’n 630 gedetineerden. De basis diende lange tijd als tussenstation voor wereldwijd opgepakte terreurverdachten die uiteindelijk op Guantánamo Bay terecht zouden komen. Maar sinds het Amerikaanse Hooggerechtshof in 2004 bepaalde dat de gevangenen daar hun detentie konden aanvechten bij een Amerikaanse rechtbank, besloten de VS het overbrengen van de gevangenen te staken.

Nu Guantánamo Bay dichtgaat, is Bagram helemaal een eindstation geworden. Plannen om een deel van de gevangenen naar elders te brengen, zijn tot nu toe mislukt. In de bewoordingen van het Pentagon heet de luchtmachtbasis een ’screening center’ te zijn, een onderzoekscentrum waar terreurverdachten worden ondervraagd.

Het is zeker niet de eerste keer dat misstanden in Bagram in het nieuws komen. Zo publiceerde de New York Times vier jaar geleden al details uit een geheim rapport van het Amerikaanse leger, waaruit bleek dat Amerikaanse militairen in Bagram twee gevangenen door langdurige mishandeling van het leven hebben beroofd. De ondervragers en bewakers hadden de twee bijna letterlijk tot moes geslagen.

Bron: Trouw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: