Californië geeft mogelijk IOU’s uit.


Een financieel medewerker van de staat Californië heeft tegen Reuters gezegd dat de staat binnen een week IOU’s moet uitgeven om de budgettaire crisis het hoofd te bieden. “Als de wetgevers deze problemen niet snel oplossen dat zit er niks anders op.”

De nieuwe maatregelen komen nadat Californie nagenoeg failliet is, aankomende woensdag begint een nieuw fiscaal jaar met een enorm te kort op de balans. De tekorten zijn ongekend, “het geld tekort is sinds de grote depressie niet zo erg geweest” aldus financieel medewerker John Chang.

Het tekort van 2,8 miljard dollar in Juli zal doorgroeien naar een tekort van 6,8 miljard dollar in September. Hierna zullen de tekorten snel oplopen naar boven de  10 miljard. De staat Californie heeft sinds het begin van de kredietcrisis te maken met een ongekende afname aan belasting inkomsten. De werkloosheid is in 1 jaar opgelopen van 6,8 % naar 11,5 %.

De staat ziet zich nu genoodzaakt om nieuwe obligaties uit te geven. De bestaande obligatie houders zijn al gewaarschuwd. Volgens S&P zou de rating voor bestaande obligaties niet in gevaar zijn, maar met deze nieuw uit te geven obligaties zou dat wel eens een ander verhaal kunnen zijn. De staat Californië moet serieus rekening houden met een verlaging van de rating. Wat zal betekenen dat de rente die de staat moet betalen omhoog gaat.

Bron: Reuters

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: