Gebrek aan integriteit oorzaak crisis


Gebrek aan integriteit en slecht leiderschap zijn de oorzaak van de huidige economische crisis, stelt professor Richard De Mulder, hoogleraar informatica en recht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

„Deze crisis is gebaseerd op gebrek aan integriteit, menselijke gierigheid en inhaligheid. De bankiers hebben zich niet aan hun woord gehouden. Iedereen die zich afvroeg of er niet een te groot risico werd genomen kon vertrekken. Er is in die periode nog veel geld verdiend aan bonussen, ten koste van de wereldeconomie. Het publiek en de overheid werd voorgehouden dat het financiële systeem sterker zou worden door de marktwerking “, aldus De Mulder.

Ongekende resultaten

Begin deze maand werd er aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam een leiderschapsseminar georganiseerd met onder andere Harvard-bedrijfskundige Michael Jensen die een nieuw en uniek model van leiderschap ontwikkelde gebaseerd op integriteit en toekomstvisie. Op basis van dit model wordt nu op de Erasmus Universiteit gedoceerd in verschillende workshops en seminars over leiderschap.

„Dankzij dit nieuwe leiderschap zijn er bij bedrijven veel opvallende opbrengsten bereikt en is er veel winst behaald. Bedrijven boeken ongekende resultaten.” Hij refereert naar de Nederlandse tankstationketen ´De Lucht´, dat ondanks de crisis hierdoor alleen maar meer omzet draait.

Kiezen voor een groter doel

Bestaande modellen over leiderschap beschrijven wat leiders doen en geven leiderschapskenmerken weer. Het model van Jensen geeft mensen toegang tot de mogelijkheid om leiders te zijn. ,,Je wordt je bewust van je automatische gedrag”, zegt De Mulder. Volgens hem leren mensen als kind en tiener al automatisch gedrag aan waardoor hij of zij later als er een bonus van 10 miljoen wordt aangeboden meteen denkt: pakken!

„Zo´n leider mist integriteit en is geldzuchtig. Een echte leider vraagt zich af: waarom zeg ik zo graag ´ja´? Waarom zou mijn leven en dat van mijn mensen er beter van worden? Zo´n leider kiest voor een doel dat groter is dan hemzelf en voldoening geeft. Dat soort leiders zijn vaak ook vrouwen, zoals bijvoorbeeld Golda Meir en Indira Ghandi.”

Vrouwen

Dat vrouwen aan de top in de bankwereld en het bedrijfsleven een zeldzaamheid zijn heeft volgens De Mulder met het leiderschap te maken. „Mannen hebben vaker een te groot ego. Vrouwen voelen zich meer belemmerd om te zeggen: ik, ik, ik! Een vrouw zou zich schamen om een bonus van 100 miljoen aan te nemen. Terwijl de man denkt: ik ben een grote jongen! Vrouwen staan ook beter met beide benen op de grond, en willen niet alleen maar bonussen binnen halen.”

Frauderen

Het veelvuldig frauderen van studenten op de universiteit geeft volgens De Mulder weer dat de integriteit dáár al ver te zoeken is. „Als zij gepakt worden wegens fraude dan doen ze er al luchtig over en zijn helemaal niet schuldbewust. Ze hebben dan al geleerd om op een niet integere manier hun prestaties te laten zien en gaan na hun studie op dezelfde manier verder: kijk mij eens een slimme jongen zijn! De universiteiten leren ze niet dat je van zomaar 10 miljoen niet gelukkig wordt.”

Verbeteren

De benadering van Jensen brengt ons dat we niet bij de pakken neer moeten gaan zitten, zegt De Mulder. „We moeten juist bedenken: wat kunnen we eraan doen? Het doel is toekomstgericht te werken en het herstellen van de integriteit, niet als morele opgave, maar om hoogwaardige prestaties te kunnen leveren.”

Professor Richard De Mulder is hoogleraar informatica en recht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en onderzoeker bij o.a. het Erasmus Instituut voor Toezicht en Compliance en de Onderzoeksschool Maatschappelijke Veiligheid (OMV).

Bron: Telegraaf

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: