Ahmadinejad wil excuses van Obama


De nieuw verkozen Iraanse president Mahmud Ahmadinejad heeft zijn verkiezingsoverwinning in beperkte kring moeten vieren. Van de 290 volksvertegenwoordigers hebben er 105 het feest geboycot. Ondertussen eist de Iraanse leider excuses van zijn Amerikaanse ambtsgenoot Barack Obama, nadat die zich scherp uitliet over de situatie in Iran.

“Word niet zoals Bush”
Ahmadinejad heeft Obama gevraagd om zich niet langer te bemoeien met de situatie in Iran. De Iraanse president vroeg een verontschuldiging en riep Obama op om niet in de voetsporen van zijn voorganger, George Bush, te treden.

Doden en arrestaties
Mahmud Ahmadinejad zou de presidentsverkiezingen op 12 juni met een ruime voorsprong hebben gewonnen, maar dat wordt in twijfel getrokken door de oppositie. Sindsdien verkeert het land in een diepe crisis, met dagelijkse protesten. Daarbij zijn al minstens 17 mensen om het leven gekomen en werden honderden protestanten gearresteerd.

Onder hen zijn 140 politici, universitairen, studenten en journalisten. Afgelopen week werden nog twee buitenlandse journalisten die werkten voor Amerikaanse publicaties opgepakt.

Herdenking afgelast
Oppositiekandidaat Mehdi Karrubi wilde vandaag een herdenking van de dodelijke slachtoffers organiseren, maar dat werd onder druk van de overheid afgelast. Karrubi kreeg volgens een bericht op zijn website niet de beschikking over een moskee.

Protest neemt af
Ook de dissidente ayatollah Hossein Ali Montazeri, de hoogste in rang bij de Iraanse sjiieten, heeft intussen opgeroepen het protest tegen de herverkiezing voort te zetten. Sinds de overheid de manifestaties te lijf gaat met indrukwekkende politiemachten neemt het verzet immers stilaan af.

De Raad van Wachters heeft nog tot maandag de tijd om de klachten van presidentskandidaten Karoubi en Mousavi te onderzoeken. Zowel Montazeri als Mousavi hebben echter al aangekondigd dat ze geen vertrouwen hebben in de onpartijdigheid van de Raad.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: