Fortis België moet 362,5 miljoen euro betalen aan Nederland


Fortis Holding moet 362,5 miljoen euro betalen aan Fortis Bank Nederland. Dat heeft een rechter in Nederland beslist. De zaak draait rond een pakket aandelen van 10 jaar geleden. Fortis heeft al aangekondigd in beroep te gaan.

De hele zaak gaat over een pakket aandelen -ter waarde van 362,5 miljoen euro- dat 10 jaar geleden werd uitgegeven door Fortis Capital Company. Die dochteronderneming maakt nu deel uit van Fortis Bank Nederland, na het opsplitsen vorig jaar van Fortis in een Nederlandse en een Belgische tak.

 
De kopers van de aandelen willen hun pakket aflossen en hebben recht op een compensatie volgens afspraken die 10 jaar geleden werden gemaakt. Maar de holding en Fortis Bank Nederland zijn het niet eens over de afspraken die toen werden gemaakt. Fortis Capital Company kon de aandelen vervroegd terugkopen van de kopers op 29 juni, maar dat besloot de groep niet te doen. Volgens de afspraken zouden in dat geval de kopers het recht hebben hun aandelen bij Fortis Capital Company in te ruilen voor aandelen van Fortis Holding. Maar dat ziet de holding niet zitten omdat de huidige aandelen zo minder waard worden.

De holding liet verstaan dat ze de kopers wel wil uitbetalen, maar dan moet Fortis Capital Company wel opdraaien voor de kosten. Fortis Bank Nederland -eigenaar van Fortis Capital Company- ging daar niet mee akkoord en spande een proces in kort geding aan tegen de holding bij een Nederlandse rechter. Die heeft Fortis Bank Nederland gisteren gelijk gegeven. 

Fortis Holding gaat nu in beroep gaan tegen het proces in kort geding, waardoor de zaak uitvoerig zal bekeken worden. In juridische termen heet dat een bodemprocedure. Maar een uitspraak kan nog een tijdje duren. Volgens Fortis laat de rechtbank in haar vonnis doorklinken dat er goede gronden zijn om aan te nemen dat Fortis Capital Company een compensatie moet geven aan de holding, maar dat daar niet over beslist kan worden in kort geding.

Bron: deredactie.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: