Nederland rolt spierballen naar Amerika om invasiewet.


’Defensie is volledig klaar om een aanval van Amerika af te slaan’

De invasiewet die Amerika het recht geeft Den Haag binnen te vallen moet van tafel. Tot die tijd is defensie klaar om een aanval af te slaan.

Vierhonderd jaar vriendschap ten spijt, de wet dat Amerika Den Haag met militair geweld mag binnenvallen blijft bestaan. ‘Maar onze defensie is er volledig klaar voor en kan een aanval afslaan’, waarschuwt de voorzitter van de Tweede Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken Henk Jan Ormel (CDA).

The Hague Invasion Act is een doorn in het oog van Nederlandse politici. Daarom was minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen eind april in Amerika ongebruikelijk uitgesproken. ‘Amerikaanse wetgeving die het gebruik van geweld tegen Nederland rechtvaardigt om Amerikanen uit handen van het internationale gerechtshof in Den Haag te houden is verouderd en moet aangepast worden.’

Klare taal van de minister tegen het Democratische congreslid Chris van Hollen – voorzitter van de Nederlandcommissie van het Amerikaanse Congres.

Feestresolutie

In 2002 werd The Hague Invasion Act onder aanvoering van de stokoude oerconservatieve senator Jesse Helms door Senaat en Congres geloodst. De Verenigde Staten willen het Internationale Strafhof van de VN in Den Haag niet erkennen omdat het bang is dat het Amerikanen berecht voor oorlogsmisdaden.

Verhagen dacht waarschijnlijk dat dit hét moment was om de wet geschrapt te krijgen. Amerika staat deze zomer bol van de festiviteiten om de 400 jaar vriendschap tussen Nederland en Amerika te vieren.

Congreslid Van Hollen ontwerpt daarom zelfs een heuse feestresolutie. En daarin mag van Verhagen best een plekje worden ingeruimd voor het schrappen van de invasiewet. Maar de medewerker van Van Hollen die de feestresolutie schrijft, laat vanuit Washington weten dat daarin ‘niets controversieels komt te staan.’ Zeker niet een aanpassing van de invasiewet. Dus blijft in Amerika de wettelijke basis fier overeind staan om trouwe bondgenoot Nederland met geweld binnen te vallen.

Defensie staat klaar

‘Absurd’, volgens Henk Jan Ormel voorzitter van de Tweede Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken. De frustratie over de wet onder Kamerleden is begrijpelijk. Nederland is een van Amerika’s trouwste bondgenoten en de invasiewet is een belediging van de speciale relatie tussen de VS en Nederland, legt Willem Post van onderzoeksinstituut Clingendael uit. ‘Onze mannen en vrouwen zetten hun leven op het spel in Afghanistan en we zijn de vierde investeerder in Amerika.’

Ook Harry van Bommel, buitenlandexpert van de SP, wil af van de wet. ‘Het is meer dan een smetje op het blazoen. Het is een verstoring van de relatie met Nederland. Het geeft de Amerikanen een wettelijke basis om in te grijpen. Dat doe je niet met bondgenoten.’

VN-gerechtshof-goeroe Richard Goldstone (onder meer aanklager van het Rwanda-tribunaal) vindt dat het Amerikaanse Congres is doorgeslagen en zichzelf te kijk zet. ‘Het is bespottelijk dat die extreem-rechtse wet nog van kracht is.’

Jozias van Aartsen, burgemeester van de bedreigde stad, zegt dat hij minister Verhagen voluit steunt. Wel wil hij de gemoederen bedaren ‘want met deze president hoeft Den Haag geen nacht wakker te liggen’. Klinkt logisch uit de mond van de burgemeester van een stad die zichzelf heeft gebombardeerd tot ‘dé internationale stad van vrede en recht’.

The The Hague Invasion Act
De American Servicemembers’ Protection Act wordt ook wel de The Hague Invasion Actgenoemd. De Amerikaanse wet werd ingediend door senator Jesse Helms als amendement op de Defense Authorization Act en goedgekeurd door het Amerikaans Congres in augustus 2002. Het doel van het amendement is ‘het militaire personeel en andere gekozen en benoemde ambtenaren van de Verenigde Staten te beschermen tegen vervolging voor misdaden door een internationale rechtbank waarvan de Verenigde Staten geen deel uitmaakt’.
Meer

Verhagen
“Ik hoop dat die trend zich zal voortzetten, en dat dit ook zal leiden tot de herziening van de zogehetenHague Invasion Act. Nederland en de Verenigde Staten delen dezelfde waarden. We zouden ook samen op moeten trekken om een eind te maken aan straffeloosheid.”
Meer

‘Onschuldige tulpen’
Odd as it may seem, the law allows the US to constitutionally send jack-booted commandos to fly over fields of innocent tulips, swoop into the land of wooden shoes, tread past threatening windmills and sleepy milk cows into the Dutch capital – into a city synonymous with international law – and pry loose any US troops.

Bron: De Pers

Advertenties

Eén reactie

  1. Hoe is het mogelijk dat er in het acht uur journaal melding wordt gemaakt van de bereidheid van NL tot opname van ‘een paar’ gevangenen terwijl er niet wordt gepraat over ‘The Haque invasion act!! Er wordt door de NOS niet eens naar gehint!!! Wat is dit??

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: