Obama dreigt met veto tegen defensiebudget


De Amerikaanse Kamer van Volksvertegenwoordigers heeft het defensiebudget 2010 goedgekeurd. De Amerikaanse president Barack Obama dreigt met een veto tegen het budget van 550,4 miljard dollar. Obama is gekant tegen de verlenging van de fabricage van de straaljager F-22. De parlementsleden keurden de tekst goed met 389 stemmen voor en 22 tegen.

Het budget, dat 130 miljard dollar voorziet voor operaties in Irak en Afghanistan of om het even welke andere eventuele buitenlandse operatie, moet nog onderzocht worden door de Senaat.

Aankoop nieuwe toestellen
Een amendement dat vorige week met 31 stemmen tegen 30 werd goedgekeurd in de Kamercommissie, voorziet 369 miljoen dollar voor de aankoop van twaalf toestellen in de loop van 2011, wat zorgt voor de verlenging van de fabricage van de F-22’s (Lockheed-Martin en Boeing) met twee jaar.

Verouderde toestellen
De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates had aanvankelijk in zijn ontwerp van het budget 2010 gevraagd om de productie van dat vliegtuig stop te zetten. Het programma, dat goed is voor uitgave van 2,9 miljard dollar in 2009, zou normaal gezien niet verlengd moeten worden in 2010. Volgens critici is het vliegtuig, dat werd ontwikkeld tijdens de Koude Oorlog, niet meer aangepast aan huidige conflicten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: