Notulen ministerraad Irak blijven geheim


De notulen van ministerraden over de Nederlandse steun aan de inval in Irak blijven geheim. RTL Nieuws had gevraagd de stukken openbaar te maken. Maar de rechtbank in Amsterdam heeft dat verzoek donderdag afgewezen.

Volgens de rechtbank heeft premier Jan Peter Balkenende terecht geweigerd de documenten te verstrekken. RTL had de notulen op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) opgeëist om duidelijk te krijgen waarom de regering in 2003 de Amerikaanse inval in Irak politiek heeft gesteund.

“Al vijf jaar weigert de regering volledige openheid van zaken te geven over deze oorlog en de reden waarom Nederland die oorlog steunde”, zei hoofdredacteur Harm Taselaar eerder.

Volgens de rechtbank gaat het om documenten die bedoeld zijn voor intern beraad in het kabinet. Het goed functioneren van de ministerrraad – en dus het handhaven van vertrouwelijkheid – is volgens de rechtbank belangrijker dan openbaarheid. Dat het in gaat om een zeer omstreden oorlog maakt die afweging volgens de rechtbank niet anders.

Ook oordeelt de rechtbank dat de ‘persoonlijke beleidsopvattingen’ van individuele ministers niet kunnen worden gescheiden van alle feiten die in de notulen staan vermeld. Bovendien deelt de rechtbank de vrees van het ministerie van Algemene Zaken dat openbaarmaking schade zal toebrengen aan de diplomatieke betrekkingen van Nederland met andere landen.

RTL Nieuws is verbaasd over de uitspraak van de rechtbank, aldus adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein. “Wij zijn zeer teleurgesteld. Je moet je nu afvragen wat het wettelijk recht op openbaarheid voorstelt als het er echt op aankomt. Natuurlijk begrijpen wij dat de ministerraad goed moet kunnen functioneren. Maar dat betekent nog niet dat je dan maar álles geheim moet houden.”

Volgens RTL Nieuws is het ‘buitengewoon curieus’ dat zelfs geen informatie hoeft te worden gegeven over wat het kabinet destijds wist over de massavernietigingswapens van Saddam Hoessein, welke juridische adviezen op tafel lagen, en of er militaire steun is aangeboden aan andere landen.

“Het wil er bij ons niet in dat de ministerraad niet meer kan functioneren als zulke feiten gewoon in de openbaarheid komen”, zegt Klein. “Waarom kan in de hele wereld informatie publiek worden gemaakt en hier niet? Wij zullen nu het vonnis bestuderen en bekijken of het zin heeft om naar de Raad van State te gaan.”

Advertenties

4 Reacties

 1. Dit is een vrijbrief om wat dan ook aan criminaliteit uit te halen. Deze rechter is een gevaar voor de samenleving. En zeker niet onafhankelijk wat hij hoort te zijn.

  Succes, Ben

 2. De wet op de openbaarheid is natuurlijk de wet op de geheimhouding (politiek wil zeggen, draai het om)
  Wat heeft de overheid te verbergen ? Heeft Balkenende de massa vernietigingswapens toch gevonden ?

 3. @Ben

  Onafhankelijke rechters of Officieren van Justitie bestaan niet.
  Rechters worden door de overheid betaald en benoemd.
  OvJ worden door de overheid betaald en benoemd.

  Dus als je als burger voor een straf rechtbank wordt gedaagd
  heb je de staat die je en aanklaagt en de staat die je berecht.

  Daarom moeten de ministers ook zo vaak hard roepen dat er een onafhankelijke rechterlijke macht is, want niemand gelooft het.

  • Eens

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: