Cashgeld voortaan taboe bij SNS Bank


Vanaf volgende week maakt SNS Bank al z’n 150 filialen geldvrij. Cash storten of opnemen kan dan niet meer. ’Eigentijds’ volgens SNS. Het lijkt op een drukkerij, die besluit niet meer te gaan drukken. Of een antiquair die stopt met antiek. De SNS Bank stopt met het uitgeven en innemen van geld op zijn 150 filialen. Over drie maanden kunnen rekeninghouders in geen enkel filiaal meer voor geldhandelingen terecht. 

Met het besluit van de vierde bank van Nederland om met geldhandelingen te stoppen is een nieuwe stap gezet om de omloop van contant geld in ons land te bemoeilijken. Over enkele jaren worden de supermarkten geld-vrij en op tal van andere plaatsen (parkeren, openbaar vervoer, de kantine op het werk) komen er al geen biljetten of munten meer aan te pas. Daar moet met chipknip of ov-chipkaart worden betaald.

De operatie heeft de naam ‘eigentijds bankieren’ gekregen, maar hoewel de stap zeker modern genoemd kan worden, is de vraag waarom de vierde bank van Nederland dan eigenlijk nog filialen heeft. Het omgekeerde blijkt echter waar: SNS verdubbelt het aantal filialen de komende twee jaar naar driehonderd om landelijke dekking te krijgen en de positie in de Randstad te versterken.

Marketingspecialist van de bank Roland Kroes herkent het onbegrip. ,,Een bank is er voor geld, dat is duidelijk. Maar veel mensen vergeten dat bij ons nog maar één procent van de klanten geregeld een geldhandeling doet aan onze balies. Dan is het niet eens meer de vraag of dat lonend is, zeker als je weet dat het alleen maar nog minder zal worden.’’

Met het stoppen met de geldhandelingen dwingt de SNS Bank zijn klanten om online te bankieren, of ze dat leuk vinden of niet. Een kind kan zijn spaarvarken bijvoorbeeld niet meer komen legen. ,,De ouders moeten daar inderdaad een andere manier voor vinden,’’ bevestigt Kroes. ,,Bijvoorbeeld door de spaarpot samen met zoon- of dochterlief thuis te legen en het geld digitaal op de spaarrekening over te maken. Het cashgeld kunnen ze dan zelf gebruiken.’’

Zullen er geen massa’s kinderen langskomen, voor een grote groep ouderen is het verdwijnen van het traditionele bankkantoor wel degelijk een flinke aderlating. Senioren hebben vaak moeite met internetbankieren of voelen zich ongemakkelijk als ze geld moeten pinnen op straat.

SNS Bank zegt echter maatregelen te hebben genomen om het leed te verzachten. ,,In onze filialen komen computers waar ouderen hun betalingen kunnen doen en een handje geholpen kunnen worden, als ze dat willen. Willen of kunnen ze dat niet, dan is het mogelijk geld thuis te laten bezorgen of te verzenden.’’

Die computers zijn bovendien in hoogte verstelbaar, zodat ouderen en minder validen er goed gebruik van kunnen maken.

Volgens Kroes is voor deze alternatieven advies ingewonnen bij ouderenbonden ANBO en Unie KBO. Dat is inderdaad het geval, bevestigt Arno Heltzel van Unie KBO. ,,Wij zijn blij dat SNS contact heeft gezocht, maar betreuren het dat ouderen niet meer voor geldtransacties bij de bank terechtkunnen. Helaas hebben wij hen niet kunnen overtuigen.’’

Hij had gehoopt op een lange overgangsperiode. ,,Natuurlijk sluiten wij ons niet af voor de realiteit dat de digitalisering van geldzaken, begonnen met de pinpas, een onomkeerbaar proces is.’’ Alleen is er een groep ouderen die je nooit het internet op zult krijgen, constateert hij. En die dreigen daardoor wel losgerukt te worden van de samenleving. ,,Je kan deze mensen een computer cadeau doen, maar dan gaan ze die nog niet gebruiken. Het zal nog zeker een generatie duren voordat alle ouderen online zijn.’’

Bron: Algemeen Dagblad

Advertenties

8 Reacties

 1. Dus met 1 knop ben je compleet van je eigen bezittingen en geld afgesloten.
  Contant geld is de wettelijke manier van betalen en als de SNS bank schriftelijk weigert mijn geld wat op die bank staat uit te betalen zijn ze in overtreding.

 2. Wat voor onzin is dat nu weer ?? SNS bank ?? Ken ik niet ..Is die ook in Belgie ??

  Ik moet ter allertijden aan mijn geld kunnen komen..Anders stap ik op..

  Fijne zaterdag
  Groetjes

 3. Dit is eigenlijk een hele domme actie. Men gaat er maar vanuit dat dat de de pinautomaten ten alle tijden werken. Maar soms is er sprake van storingen in de supermarkt met de pinautomaten. En je hebt te maken met pinautomaten die problemen hebben met pasjes te lezen. Daarom heb ik altijd geld achter de hand. Want het is erg lullig als je in de supermarkt staat met een gevulde boodschappenwagen en vervolgens bij de kassa kan je je betaling niet afhandelen, terwijl er een rij achter je staat.
  Of wat te denken als je met een grote storing te maken krijgt, waardoor er voor dagen geen stroomvoorziening is. Zoals bijvoorbeeld het geval van de Apache die door de kabels vloog van de hoogspanningsmasten bij Bommelerwaard.
  Daarnaast is er een bedreiging van zonnevlammen die onze hele technische infrastructuur weleens plaat zou kunnen leggen. Er wordt namelijk een piek van zonnevlammen verwacht rond 2012, waardoor we het risico lopen slachtoffer te worden van een zonnestorm. En die zal heel wat meer gevolgen hebben dan die de zonnestorm van 1859.
  Efin, eigenlijk maakt het niet zoveel uit want ons financiële systeem is nagenoeg ten einde. Al mogen ze misschien niet meer fysiek geld bij drukken. Ze zullen ongetwijfeld virtueel geld blijven bij drukken. Door een paar drukken op de knoppen van de PC.
  Trouwens lachen vandaag Obama liet weten dat Afrika met 20 miljard dollar door de industriële landen zou worden gesteund. Vraag me af waar Obama dat geld vandaan wil halen gezien hij helemaal geen geld heeft om weg te geven. Van zijn eigen land is bankroet.
  Sowieso een beetje absurd gezien we Afrika van hun bodemschatten beroven.
  Vervolgen loopt hij de landen de les te lezen over verantwoordelijk bestuur etc., terwijl aan de andere kant de westerse samenleving daar wapens probeert af te zetten en de CIA daar allerlei destabilisatie acties uithaalt met ‘Economic Hitman’s’

 4. Kan dit handelen van de SNS bank als iets anders worden gezien dan als voorloper van de wens van de Elite, zoals dezej abusievelijk wordt genoemd, om al het cash geld uit de omloop te halen? Voorproefje om te kijken hoe de bevolking reageert? Op naar de onderhuidse chip waarmee we uiteindelijk geacht worden te betalen en ‘zij’ ons onder constantie controle hebben? Kunnen we alsjeblieft nog op tijd wakker worden?

 5. Nieuwe dienstverlening aansluitend bij de huidige trend, zo werd mij uitgelegd toen ik vroeg wat het nut was van de sluiting van alle kaskantoren om zo over te gaan tot het gewraakte “Eigentijds bankieren”.

  Conclusie is, het heeft me zeggen en schrijven 3 weken gekost om mijn verhuizing door te geven. Toen dat uiteindelijk gelukt was heb ik ze nog aangegeven dat mijn pas zou verlopen per 1 oktober. “Geen probleem” volgens mevrouw de baliemedewerkster, de pas zou gewoon toegestuurd worden. Heb ze afgelopen maandag voor de zekerheid nog even gemeld via email dat het echt nog maar 3 dagen zou duren.

  Geen reactie.

  Je voelt hem al aankomen, gister is mijn pas dus verlopen.

  Ik op hoge poten met 39 graden koorts naar hun filiaal (iets wat tegenwoordig lijkt op een schreeuwerige gsm winkel) aan de Grote Marktstraat. De man achter de balie kon me melden dat er geen pas actief was. Mijn oude pas was dus verlopen en mijn nieuwe pas was nooit aangemaakt.

  Mijn aanvraag tot internetbankieren die ik de week daarvoor had gedaan… niets van bekend (U kunt altijd de overeenkomst nogmaals uitprinten en toesturen)

  Conclusie, ik mag gaan wachten op mijn pas en kan dus waarschijnlijk gewoon een week lang niet bij mijn geld.(of langer)
  En aangezien we dus geen kaskantoren meer hebben is geld afhalen aan de balie dus ook geen optie meer met behulp van mn id kaart.

  Is er een mogelijkheid om ze aansprakelijk te stellen voor bv. rekeningen en afbetalingen die ik nu te laat kan doen?

  SNS was altijd wel een fijne bank maar hun huidige koers is een aanvaringskoers.

 6. […] te komen dat het fiat geldsysteem met papiergeld zijn langste tijd heeft gehad. Het in de toekomst verdwijnen van cashgeld is hierbij nog maar het begin. Ons huidige geldsysteem met fiatgeld is in de jaren 70 […]

 7. schandalig. Ik ben de hele middag bezig geweest met het prac htig werkende nummer van de Sns, wij worden ouder en ik ga over naar een andere bank. Tussen twee haakjes ik weet nog niet na een hele middag zoeken, hoe ik mijn geld op moet nemen en een rekening opheffen. Erg als je wat ouder wordt, ik ga na naar de rabobank. Ook nog bedankt voor het antwoord via mijn e-mail. De enkele minuten van bevestiging duur nu al uren. Dag Sns bank

  • sns-bank kan kennelijk zonden clienten en heeft ons geld niet nodig. We zijn dom dat we ons zo laten manipuleren. Ook wij overwegen te vertrekken en we zijn met u, niet de enigen. RL

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: