Koningin Elizabeth: “Waarom heeft niemand dit zien aankomen?”


De Britse koningin Elizabeth was in november op bezoek bij de London School of Economics. Ze werd omringt door de meest wijze economen die haar uitlegden wat ze deden en hoe goed ze dat deden. De Koningin (83), die normaal niet heel onverwachts uit de hoek komt, had een vraag voor de economen. “Waarom,” vroeg ze zachtjes, “heeft niemand de credit crunch zien aankomen?”

De Spaanse topeconoom tot wie ze zich richtte, Luis Garicano, schrok er een beetje van. “Iedereen vertrouwde op anderen en iedereen dacht dat ze het juiste deden,” wist hij uit te brengen. Maar de vraag bleef knagen.

Twee vooraanstaande Britse economen schreven de Koningin (is dat met een hoofdletter? Zoals God? Of allebei kleine letters? Is dat dan een statement?) daarom vorige maand een brief, stukjes zijn dit weekend uitgelekt aan Britse kranten.  

In drie pagina’s leggen ze aan de vorstin uit dat een gebrek aan voorstellingsvermogen van heel veel intelligente mensen ten grondslag ligt aan de crisis. Iedereen deed zijn ding (ze gebruiken vermoedelijk andere woorden) en niemand lette op het grote geheel. Een aaneenschakeling van systemen die allemaal uit balans waren en waarover geen enkele autoriteit de verantwoording had, noemen ze het. En iedereen dacht dat het goed kwam.

“Er is geen groter voorbeeld in de economische geschiedenis te vinden van wishful thinking in combinatie met overmoed,” staat in de brief.   De koningin zal toch wat teleurgesteld zijn met de correspondentie. Krijg je na maanden op een antwoord wachten eindelijk een lijvige brief, staat er niks in. In drie pagina’s leggen de vooraanstaande economen uit dat niemand de crisis zag aankomen. Als antwoord op de vraag waarom niemand de crisis zag aankomen. Jemig. Schrijf dan geen brief, zou ik zeggen, en ga naar de film. 

Het is trouwens niet de kwetsbare staat van de arbeidsmarkt, de irritant zwakke pond, of de worstelende bedrijfjes waar de Britse koningin haar interesse op baseert. Haar eigen vermogen is met een kwart gedaald door de economische crisis. Volgens de laatste jaarrekening moest het koningshuis zo`n zeven miljoen euro uit een reservepot halen om de begroting sluitend te krijgen. De schrijnende armoede is zelfs zo groot dat er kamers schijnen te zijn in Buckinham Palace die al sinds 1952, toen Elizabeth gekroond werd, niet zijn heringericht.

Bron: De Pers

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: