‘Amerikaanse groeicijfers zijn hoax’


Amerika is officieel uit de recessie, dankzij een fraaie 3,5 procent groei in het derde kwartaal. Het cijfer is echter zwaar beïnvloed door Cash for Clunkers en andere tijdelijke overheidsstimuli. Een ‘phony growth’, zegt ook econoom Peter Schiff.

Na vier kwartalen van krimp is een stijging van het BBP uiteraard goed nieuws. De groei is echter volledig het gevolg van overheidsstimulering. De autosloopregeling Cash for Clunkers had een aandeel van maarliefst 1,7 procent. Verder is het cijfer opgepompt door tijdelijke subsidies op koopwoningen (0,5%), het minder hard afbouwen van bedrijfsvoorraden (1%) en extra overheidsbestedingen (0,5%).

Geen groei maar krimp
Zonder al deze elementen komt er geen groei van 3,5 procent uit de bus maar een krimp met 0,2 procent! De opinie onder veel analisten dat de Amerikaanse recessie definitief achter ons is, lijkt dan ook prematuur. Econoom Peter Schiff trekt een parallel met de depressie in de jaren dertig. Van de tien crisisjaren lieten zes een economische groei zien.

Ook de weer dalende consumentenbestedingen geven aan dat de economie nog niet gezond is. De persoonlijke uitgaven door Amerikaanse consumenten daalden in september met 0,5 procent, terwijl in augustus nog 1,4 procent meer werd uitgegeven.

Bron: Blikopdebeurs.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: