‘De Nederlandsche Bank misleidde in Icesaveschandaal’


In het vandaag verschenen boek ‘Uitgekleed. Hoe onze welvaart verdween’ hekelt econoom en oud-minister Eduard Bomhoff de rol van De Nederlandsche Bank (DNB) bij het faillissement van Landsbanki in oktober 2008.

Volgens econoom Bomhoff, tegenwoordig verbonden aan de Britse Nottingham Universiteit in Maleisië, is de DNB selectief met informatie om gegaan. De centrale bank heeft op die manier onderzoekers van minister minister Wouter Bos (PvdA, Financiën) misleid.

Zo gebruikte de DNB oude cijfers om aan te tonen dat het allemaal wel meeviel, terwijl de kans op een faillissement in augustus 2008, toen DNB-officials naar Reykjavik afreisden, extreem hoog was.

Kritiek
Ex-LPF-minister Bomhoff bekritiseert verder de neiging van De Nederlandsche Bank om zich te onttrekken aan verantwoording achteraf over het beleid.

In zijn boek, verschenen bij Uitgeverij Balans, publiceert hij ook delen uit een briefwisseling tussen Eurocommissaris Neelie Kroes en de Nederlandse autoriteiten over de steun aan ING.

Volgens Bomhoff kan het anders. Hij verwijst naar de Federal Reserve in Amerika en de Bank of England, waar momenteel meer openheid eerst en waar van fouten is geleerd. ‘Nederland zit nog vast in de pruikentijd,’ concludeert Bomhoff over de houding van DNB.

Hij zal zijn kritiek vanavond in televisieprogramma Pauw & Witteman toelichten.

Door Irene Start

Bron: Elsevier

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: