Centralebankier VS Bernanke geeft fouten toe


Door Freek Staps. De Amerikaanse centralebankier Ben Bernanke geeft toe dat hij fouten heeft gemaakt en dat deze hebben bijgedragen aan de wereldwijde economische neergang. „Ik zag een crisis van deze ernst en omvang niet aankomen.”

Bernanke zegt dat hij „te langzaam” is geweest om Amerikanen te beschermen tegen de problemen in de bankensector. Volgens hem waren de financiële instellingen waar zijn Federal Reserve toezicht op houdt onvoldoende voorbereid en hadden ze te weinig kapitaalreserves aangehouden als buffer. „Dat is een fout die we nooit meer maken.”

Bernanke deed zijn uitspraken tijdens een bijna vijf uur durende en ruzieachtige hoorzitting in het Amerikaanse Congres over Bernanke’s mogelijke tweede ambtstermijn. De centralebankier werd vier jaar geleden door president Bush voorgedragen en nu wil Obama hem aanhouden. Het Congres zal naar verwachting instemmen met een tweede termijn.

Geen perfect werk

Bernanke, volgens sommigen de machtigste man van de wereldeconomie, had zich eerder op omzichtige wijze uitgelaten over zijn rol in de crisis. De uitgesprokenheid tijdens de hoorzitting van gisteren en het getoonde schuldbewustzijn zijn ongebruikelijk voor een centralebankier.

Amerikanen houden de Fed mede verantwoordelijk voor het ontstaan en het verergeren van de economische crisis. Bernanke zegt dat zijn organisatie erger wist te voorkomen maar geeft ook gemaakte fouten toe. „We hebben op geen enkele wijze perfect werk geleverd.” Maar, zo onderstreepte hij, door het ingrijpen van de Fed is „een tweede Grote Depressie” afgewend.

Werkloosheid grootste uitdaging

Tijdens Bernanke’s ambtstermijn heeft de Fed de rente tot nagenoeg nul procent verlaagd en ruim 1.000 miljard dollar in de economie gepompt. Ondanks die onorthodoxe ingrepen bevindt de Amerikaanse economie zich in de grootste crisis sinds de Depressiejaren en is de werkloosheid meer dan verdubbeld.

„De werkloosheid is onze grootste uitdaging”, zei Bernanke. „Het is het probleem van het moment.” Vandaag wordt naar verwachting bekend dat ook vorige maand opnieuw elke dag duizenden banen verloren zijn gegaan. „Technisch gezien herstelt de economie. Er is groei. Maar het is beslist geen bevredigende situatie. En een snel herstel zit er niet in”, aldus Bernanke.

Congresleden verwoordden tijdens de hoorzitting de vrees dat door de lange rentetarieven nieuwe zeepbellen ontstaan. Bernanke sprak dit tegen en zei dat Amerika geen „verantwoordelijkheid” draagt voor zeepbellen in het buitenland. In Azië is men kritisch over de lage rente. De voorzitter van de Chinese bankentoezichthouder, Liu Mingkang, heeft kort geleden gewaarschuwd voor „nieuwe, onoverkomelijke risico’s voor het herstel van de wereldeconomie” die door de lage Amerikaanse rentetarieven ontstaan. Ook Japan uitte dergelijke zorgen.

Bron: NRC

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: