Griekenland is Dubai maar dan groter


De kredietwaardigheid van de Griekse staat was al beneden het niveau Turkije, maar kreeg gisteren een voorproefje van de genadeklap. Kredietbeoordelaars waarschuwden voor een verdere afwaardering. Voor Griekenland dreigt een Dubai-scenario, maar dan groter en heviger.

Iets met criteria
Griekenland heeft altijd lak gehad aan de begrotingsregels die eigenlijk bij de euro horen. Is voor suckers uit het noorden. Maar met een staatsschuld van 110% van het BNP is het land nu wel heel ver verwijderd van de maximaal aanbevolen 60% die het ook al nooit haalde.

Obligatiehandelaren berekenen over Grieks schuldpapier nu een premie van tweehonderd basispunten bovenop de prijs die de Duitse regering betaalt. En de Griekse staatsschuld blijft voorlopig gewoon doorstijgen. Dit jaar is het begrotingstekort ruim 12% (volgens de Maastricht criteria…nee laat ook maar). De schuld piekt volgend jaar op 125%.

Snoeien
Tijdens de verkiezingen twee maanden geleden strooide de nieuwe regering nog met loonsverhogingen, stimulusmiljarden en onderwijsgeld. Gisteren kwam de Europese bankpresident ondubbelzinnig (nou ja) vertellen dat het tijd is voor “moedige stappen”.

Snoeiharde bezuinigingen dus. Of, zoals de Grieken dat verstaan, even doen alsof totdat de andere eurolanden je noodgedwongen te hulp schieten. Maar moedig zou het toch zijn, nu bezuinigen na alle mooie beloften. Weten de nog altijd rellende jongeren in de straten van Athene dat eigenlijk al?

Bron: 925.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: