Economie bezwijkt onder overdadige schulden


Met enige regelmaat wordt mij verweten dat ik een doemdenker ben met betrekking tot de economie en dat is een terecht verwijt. Ik ben inderdaad van mening dat een economie die op overdadige schulden draait vroeg of laat onder zijn eigen gewicht instort. Overigens ben ik positiever over de Nederlandse economie en de Nederlandse samenleving. Omdat beiden nooit aan de open kredietkraan hebben gelegen. Dat neemt niet weg dat ik wél een doemdenker ben als het gaat om de gevolgen van het kredietgedrag van het buitenland voor Nederland.

Failliet
Ik hang de stelling aan dat landen daadwerkelijk failliet kunnen gaan (zoals Ijsland, maar misschien ook Zwitserland en Oostenrijk) en daarmee ook het faillissement van andere landen –zoals Nederland-kunnen afroepen. Ik acht het voor alleszins mogelijk dat Griekenland, Spanje, Portugal en Italië ( en Estland, Letland, Litouwen, Bulgarije, Hongarije, Roemenië en noem maar op) ons in hun val mee kunnen – en zelfs zullen- slepen, simpelweg omdat Europa geen geld en geen mogelijkheden heeft om hun ondergang tegen te gaan. Bestaat Europa als samenleving?

Griekenland
Ik word in mijn opvatting bevestigd door Griekenland zelf. Het land beweert bij hoog en bij laag dat het op eigen kracht uit de crisis zal komen, heel goed wetende dat de huidige val voorlopig niet gestopt kan worden, althans niet zolang de schulden alsmaar toe blijven nemen. Daarbij komt dat elke maatregel die bedacht wordt ten koste van de portemonnee van de bevolking gaat en die is leeg, angstwekkend leeg.

Crisis
Ik beweer dat Europa in crisis is. Ik beweer ook dat wij die crisis niet onder ogen willen zien. Wij blijven hardnekkig geloven in het schulden sprookje en alle officiële berichtgeving moet wat mij betreft in dat licht worden gezien. Daar heb ik begrip voor. Zodra namelijk Europa toegeeft dat het goed mis is, slaan alle stoppen door en wordt de crisis acuut. Hoe jammer ook, maar in mijn ogen kunnen we de werkelijkheid niet ontlopen. In weerwil van alles dient die zich telkens weer slecht nieuws aan, veelal in een andere verpakking.

Slecht nieuws
Via een Pavlov-reactie wordt slecht nieuws omgebouwd tot goed nieuws. Dat is mijns inziens kwalijk. Kijk maar naar Japan. Eerst was er sprake van een spectaculaire opleving van de economie in het derde kwartaal van 4.8%. Even later bleek dat slechts 1.3% te zijn. Maar ja, zo werd er gezegd, dat is beter dan krimp. Wie houdt wie voor de gek? Een eindeloze reeks voorbeelden past in dit rijtje. Iedereen kan er wel een paar noemen. Er is één gemene deler. Telkens weer wordt het voor onmogelijk gehouden dat iets kan gebeuren ( Banken failliet? Ga toch weg. Landen failliet, onmogelijk) en dan gebeurt het toch.

Kees de Kort
Er is nog een gemene deler. De beurzen. Die blijven maar omhoog gaan. Jammer genoeg zegt dat alleen iets over de ‘Kees de Kort mannetjes met roze brillen’. Eigen belang is hen niet vreemd en als je aan de geldknoppen kunt draaien, waarom dan niet? Ze weten gewoon niet wat ze doen, maar doen dat in ieder geval goed. Wil ik dat het beter gaat met de economie? Natuurlijk. Graag zelfs. Maar dan moeten we wel realistischer naar de werkelijkheid kijken en eerlijk onder ogen zien hoe we er voor staan. Dan kunnen we elkaar een helpende hand toesteken en komen we uit het moeras. Anders niet.

Advertenties

7 Reacties

 1. typfoutje in 2e alinea: Zwisterland

  • Bedankt Hans, aangepast.

 2. Wat heeft dat nou met doemdenken te maken? Prachtig toch dat die hele corrupte klerezooi in elkaar dondert. ’T zal een keertje tijd worden. Is er eindelijk ruimte om een duurzaam en rechtvaardig economische systeem op te bouwen.
  Weet je wat doemdenken is? Er van overtuigd zijn dat de mensheid gewoon niet in staat is om iets beters van de grond te trekken dan dit onzinnige systeem. Er van overtuigd zijn dat het denken van de mensheid zo word overheerst door hebzucht dat ze tot in de eeuwigheid gedoemd is om ijzerheinig door te blijven gaan op deze weg.
  Dat ze volhardt in het geloof dat de economie functioneert volgens wetmatigheden die boven haar macht gaan, in plaats van tot het besef te komen dat deze gewoon iets is wat ze zelf voortbrengt. Dat ze zich gewoon niet in staat is zich iets beters te vort te brengen dan deze anarchie. Denken dat de mensheid simpelweg de mentale vermogens niet bezit om de kans te grijpen die nu geboden wordt, omdat ze, als ze de capaciteiten zou bezitten om een stabiele economie op te bouwen, ze dat al tijden geleden gedaan zou hebben.

 3. Sorry, erg veel foutjes. Nog eens:
  Wat heeft dat nou met doemdenken te maken? Prachtig toch dat die hele corrupte klerezooi in elkaar dondert. ’T zal een keertje tijd worden. Is er eindelijk ruimte om een duurzaam en rechtvaardig economische systeem op te bouwen.
  Weet je wat doemdenken is? Er van overtuigd zijn dat de mensheid gewoon niet in staat is om iets beters van de grond te trekken dan dit onzinnige systeem. Er van overtuigd zijn dat het denken van de mensheid zo word overheerst door hebzucht dat ze tot in de eeuwigheid gedoemd is om ijzerheinig door te blijven strompelen op deze weg.
  Dat ze volhardt in het geloof dat de economie functioneert volgens wetmatigheden die boven haar macht gaan, in plaats van tot het besef te komen dat dit gewoon iets is wat ze zelf voortbrengt. Dat ze gewoon niet in staat is iets beters te voor te brengen dan deze anarchie. Denken dat de mensheid simpelweg de mentale vermogens niet bezit om de kans te grijpen die nu geboden wordt, omdat ze, als ze de capaciteiten zou bezitten om een stabiele economie op te bouwen, ze dat al tijden geleden gedaan zou hebben.

  • Gaat erom dat alle bestuurders er alles aan doen om het huidige systeem te redden, ze proberen een status-quo te handhaven. Doemdenken gaat in dit geval over een gedachte dat het huidige systeem niet te redden valt.

   • wereld stort in mekaar. denk er goed om deze situatie is onhoudbaar! mensen die iets meer hebben dan een ander moeten grenzeloos bloeden voor dit zieke europa! totdat alle rijkdom is uitgevlakt zal dit niet stoppen.. wanneer dringt dit doorbij de bevolking????

 4. Gompie: “Dat ze volhardt in het geloof dat de economie functioneert volgens wetmatigheden die boven haar macht gaan, in plaats van tot het besef te komen dat dit gewoon iets is wat ze zelf voortbrengt.”

  Die wetmatigheden worden wel degelijk door een of enkele personen gecontroleerd. Maar wie? Er zijn wel vermoedens, maar niemand heeft het kunnen aantonen en de persoon voor de rechter gebracht.

  Hij/zij zal ongetwijfeld de baas zijn van een van de grote banken. Of is er eigenlijk maar een grote bank die doet alsof hij meerdere (concurrerende) banken is?

  Er dient dus onmiddellijk een moratorium te komen op alle staatsschulden. Dan kijken wie er daardoor failliet gaat en die gooien we in de bak.

  Simpel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: