Arabische staten gaan de dollar slopen


Het einde van de petro-dollar!

De dollar is dood, lang leve de gulfo! Dat was kort gezegd conclusie van de top in Koeweit, waar Saoedi-Arabië, Koeweit, Bahrain en Qatar besloten hun olierijkdommen voortaan in een eigen monetaire eenheid te verhandelen. Verwacht wordt dat de Verenigde Arabische Emiraten en Oman spoedig zullen volgen. Geïnspireerd door de monetaire eensgezindheid van de eurolanden en gefrustreerd door de eeuwige dollar, hebben ze in de Perzische Golf besloten iets nieuws te gaan doen. De oliestaten krijgen hun eigen munteenheid: de gulfo.

Een aantal landen van de Arabische Golf hebben beslist een eigen munteenheid in het leven te roepen naar het model van de euro. Die wordt in de Arabische wereld als een groot succes wordt gezien. Op die manier hopen ze een pan-Arabische monetaire unie op gang te krijgen. Volgens Mustafa al-Shamali, de minister van financiën van Koeweit, is de monetaire unie binnen de Golf nu een feit. De zet betekent zo goed als zeker het einde van de hegemonie van de dollar als petro-munt en moet de superrijke club van olie-exporterende landen een eigen munteenheid geven, wat hun invloed op de financiële markten aanzienlijk moet verhogen. Het bbp van de regio bedraagt zo’n 1,2 triljard dollar, de landen bezitten40% van ’s werelds bewezen oliereserves en hebben een financiële draagkracht die vergelijkbaar is met die van China. Saoedi Arabië, Koeweit, Bahrain en Qatar zullen in een eerste stap de Gulf Monetary Council oprichten, waarna vrij snel een centrale bank zal worden gecreëerd in Riyadh (Saoedi-Arabië). Verwacht wordt dat de Verenigde Arabische Emiraten en Oman snel zullen aansluiten. De munt kreeg voorlopig de naam ‘Gulfo’ mee.

 

Advertenties

2 Reacties

  1. […] Ook in de ‘golf’ is het einde voor de U.S. Dolaar in zicht. Arabische staten gaan de dollar slopen […]

  2. Ach, ik weet het niet, volgens mij gaat het zo’n vaart niet lopen, de Arabische landen hebben miljarden aan dollar-bezittingen, die laten de dollar echt niet zomaar vallen.

    In de eerste plaats raken ze zo hun vermogen in één klap kwijt en bovendien een hele grote klant. Olie heeft voor deze landen alleen waarde omdat de VS het nodig heeft, maar als die het niet meer kan of wil betalen is het meteen gedaan met de welvaart van de Arabische landen. Iets anders dan olie hebben ze niet, hun welvaart hangt sterk samen met de koopkracht van de Amerikanen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: