Saxo bank: Het leven wordt verschrikkulluk in 2010


Zo, die is er klaar voor. Het Amerikaanse pensioenfonds gaat failliet, de Chinese zeepbel spat uiteen, de goudprijs zakt in elkaar en de prijs van suiker verdampt. Welkom in het 2010 van Saxo Bank.

 

De Deense doemdenkers doen er ook dit jaar weer alles aan om de eindejaarsstemming te drukken met hun lijst van tien Outrageous Predictions. En dat is meteen ook het goede nieuws, want de kans dat deze high-impact en hard-to-predict gebeurtenissen ook daadwerkelijk plaatsvinden is op z’n best 50-50. Vandaar ook de naam voor de voorspellingen: zwarte zwanen. Hoe dan ook wordt het komende jaar er een van structurele tegenwind, waarschuwt David Karsbøl, hoofdeconoom van Saxo. “Dat kan van 2010 een achtbaan maken.” Vier zwarte zwanen in vogelvlucht.

Amerikaanse pensioenfondsen gaan failliet

Dat oudedagvoorziening van miljoenen Amerikanen op de tocht staat, is niet eens zozeer een Outrageous Prediction als wel een rekenkundige zekerheid. “Sinds de jaren 60 geeft de politiek alle premies en belastingen direct weer uit, in plaats van een deel te investeren in het pensioenfonds”, aldus Karsbøl. Volgend jaar wordt het tekort voor het eerst pijnlijk zichtbaar. De enige oplossing: een bail-out. Zet de drukpers maar aan en laat de hogere belastingen maar komen.

Goud keldert

U dacht dat u goed zat met goud? Op de lange termijn misschien, op de korte termijn kan de goudprijs dalen van $1200 tot $870 per ounce. “Er wordt momenteel vreselijk veel gespeculeerd in goud, maar dat kan niet lang goed gaan”, voorspelt Karsbøl. Hij pleit voor de herinvoering van de goudstandaard. “Sinds de jaren 90 hobbelen we van bubble naar bubble, waarbij elke nieuwe bubble steeds sneller knapt. Het is beangstigend en eindigt onherroepelijk in een groot drama.” Wie op zijn goud wil blijven zitten, moet dat echter vooral doen, want binnen vijf jaar kan de prijs weer op $1500 staan.

Chinese bubble barst

Het zal u vermoedelijk niet verbazen, maar bij Saxo Bank behoren ze tot de China-scpetici. De groei van China wordt gestuwd door een investeringsbubble die wel moet gaan knappen, menen ze. 2010 wordt het jaar waarin de mondiale vraag de Chinese productie niet langer kan bijbenen en de yuan een procentje of vijf aan waarde zal verliezen.

Suikerprijs verdamt

Nog eentje dan, suiker. Dankzij droogte in India en overvloedige regenval in Brazilië nu nog een favoriet onder beleggers, komend jaar kunt u beter voor een andere grondstof kiezen. Niets zo veranderlijk als het weer immers, dus het is uitgesloten dat de hoge prijzen standhouden. Komt bij dat de vraag naar suiker daalt, doordat de prijs van ethanol is gestegen (voor de productie van ethanol is suiker nodig) en Brazilië en de VS daarom het ethanolgehalte van benzine hebben verlaagd. Al met al goed voor een voorspelde waardedaling van een derde.

Bron: 925

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: