Tegenlicht – 2010: Buigen of barsten


De volgende financiële crisis, eind 2010 of in 2011, wordt veel zwaarder dan we in 2008 gezien hebben. Dat voorspellen Jim Rogers en Marc Faber in de documentaireserie Tegenlicht. Marc Faber, beleggingsgoeroe en schrijver van het Gloom, Boom & Doom Report legt uit hoe de politieke reactie op de crisis onvermijdelijk tot oorlog en conflict zal leiden. De argumenten van Rogers en Faber zijn hetzelfde, dat de fundamentele problemen achter de financiële crisis niet zijn opgelost. Oftewel, met nog meer schulden kun je geen schulden afbetalen. ‘De problemen worden verdoezeld, het is als een kankerpatiënt met een pleister’, aldus Rogers. De investeerder waarschuwt dat een nieuwe financiële crisis onvermijdelijk is, en dat deze veel erger wordt dan in 2008.

Rogers verwacht dat een volgende crisis in kleine landen zal beginnen en zich als een sneeuwbaleffect over de wereld zal verspreiden. In 2008 waren het landen in de ‘periferie’, zoals IJsland en Letland die in de problemen kwamen, maar bij een volgende crisis kunnen volgens Rogers ook economisch belangrijke landen als Oekraïne en Groot-Brittannië worden meegesleurd.

De VS, Groot-Brittannië en  centrale banken hebben ‘hun kruit verschoten’, meent Rogers. “Veel meer dan de geldmachine laten draaien kunnen ze niet meer”. Hij wijst op de “absurde” bedragen die zijn geleend,  deels via off-balance garanties, waarvan de omvang onduidelijk is. Rogers verwacht dat de volgende crisis gepaard zal gaan met forse valutaschommelingen, inflatie en sociale onrust.

Ann Pettifor van de New Economics Foundation pleit juist voor een “nieuwe economie” waarin de overheid het voortouw neemt en het financieel systeem sterk gereguleerd en dienstbaar is. Zij voorspelt dat we zullen gaan de-globaliseren en lokaliseren. In de documentaire legt ze ook uit waarom banken moeten worden gereguleerd. Banken kunnen geld uit het niets creëren en hebben daarom een bijzondere verantwoordelijkheid. Deze verantwoordelijkheid is zo groot dat ze wel moeten worden gereguleerd.

Vodpod videos no longer available.

2 Reacties

  1. […] Hat tip, en zie ook voor meer achtergrond: Doemdenkers Blog. […]

  2. […] de uitzending van Tegenlicht 2010 buigen of barsten was Faber ook te zien. In een interview voor het Nederlandse documentaire programma had hij zelfs […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: