De geest is uit de fles


Veel kritiek is er de laatste tijd te horen geweest over de kredietbeoordelaars die volgens vele economen en politici één van de hoofdschuldigen zijn in het ontstaan van de kredietcrisis. De kredietbeoordelingen zouden veel te rooskleurig zijn geweest en vele risico’s zouden zijn onderschat. De top AAA rating in de huizenmarkt zou in werkelijkheid veel meer risico’s behelzen en minder veilig zijn dan werd voorgespiegeld. Ook aan de onafhankelijkheid van de kredietbeoordelaars wordt getwijfeld. Zo zouden deze veel te dicht bij de  grote banken staan.

Eén van de grotere kredietbeoordelaars van deze wereld, Moody’s Investors Service Inc. neemt deze kritiek duidelijk zeer serieus en kijkt nu kritischer / realistischer naar zijn beoordelingen. Vorige week  zagen we de eerste tekenen van deze kritischere / realistischere houding toen Moody’s met een opmerkelijk bericht naar buiten kwam.  “The United States’ top credit rating could be at risk should its nascent economic revival not develop into a full-blown recovery” BOEM! Wie de bal kaatst, kan hem terug verwachten. Jullie willen onafhankelijkheid en realisme in onze beoordelingen? Prima!

De stijgende staatsschuld is zonder een volledig economisch herstel gevaarlijk en zal volgens Moody’s niet zonder gevolgen kunnen blijven. De gevolgen waar Moody’s over spreekt is het verlagen van de kredietwaardigheid van de VS met hogere opslag rentes als gevolg. Het zou het gezichtsverlies voor de Amerikanen compleet maken. Maar zelfs zonder de aanpassing van de daadwerkelijke kredietbeoordeling betekenen dit soort berichten al gezichtsverlies. We hebben met Griekenland als voorbeeld gezien wat speculatie over kredietwaardigheid allemaal kan aanrichten. Het vertrouwen in Griekenland is mede door de openlijke twijfel over de kredietwaardigheid in zeer korte tijd enorm verslechterd. Met hogere rente vergoedingen en een haast onontkoombare neergaande spiraal als gevolg.

Voor je het weet is de discussie en de twijfel niet meer te beheersen. Dit laatste moet ook Timothy Geithner gedacht hebben. De US Treasury Secretary komt na het bericht van Moody’s met repliek en zegt dat Amerika nooit en te nimmer zijn top AAA rating zal kwijtraken.  “That will never happen to this country.”  De kritiek over de onafhankelijkheid van kredietbeoordelaars doet er in één klap klaarblijkelijk niet meer toe.  Ook de president van de Israëlische centrale bank Stanley Fischer zag zich genoodzaakt om direct met een reactie te komen. Fischer is “toevallig” in Australie om het 50 jarig jubileum te vieren van de Australische centrale bank. Hij noemt het verlagen van de kredietbeoordeling van de VS zeer onwaarschijnlijk en vervolgt zijn betoog met “I don’t know who else would be the gold standard at this stage.” Ja u leest het goed, de VS is de goudstandaard. Het moet #$$%$^# niet gekker worden.

Over de onafhankelijkheid van de uitspraken van Geithner en Fischer hoeven we niet lang te twijfelen, die is er simpelweg niet. Hoe onwaarschijnlijk de verlaging van de kredietwaardigheid van de VS dan  ook mag zijn, de discussie alleen al zorgt voor onzekerheid en zorg. Benieuwd of beide heren instaat zijn de geest terug in de fles te krijgen, want dat deze inmiddels is ontsnapt mag duidelijk zijn.

Advertenties

2 Reacties

  1. Ik weet niet hoe het in Nederland zit maar bij de crisis van enkele maanden geleden (die al dan niet kunstmatig gecreëerd is), hebben de Belgische banken op heel wat regeringssteun kunnen rekenen. Ook de europese commissie die bulkt van het geld van de europese belastingsbetaler, heeft de banken toen serieus wat gesteund.

    Maar bijna niemand schijnt zich af te vragen waar dat geld nu naartoe is. Werd het terug aan de regering gegeven ? Heeft de europese commissie het als een soort snoepgoed aan de grote jongens gegeven ?

    Op MIJN rekening werd het alleszins niet gestort.

  2. @kruitvat,
    Met dat geld hebben de banken de Amerikaanse spookfacturen, in de vorm van ” onbegrijpelijke financiële producten “, mee betaald. Dit alles ter verhoging van de staatsschulden, hetgeen de macht van de fa.fam.Rothschild weer vergroot.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: