René Tissen: De ineenstorting van Europa


Dat de Griekse crisis zal overwaaien naar Portugal, Spanje en Italië is zo goed als zeker, het is nog slechts een kwestie van tijd.

Wat de gevolgen ervan zullen zijn voor de rest van Europa is echter nog onzeker. Zal het virus van de schuldenziekte zich verder verspreiden? Belangrijker nog dan de vraag welk volgende land aan de beurt zal komen, is de vraag wat wij in Nederland van de ineenstorting van Europa zullen gaan merken? Ook in Nederland is er onmiskenbaar sprake van een crisisgevoel. Maar voor velen is en blijft het toch een beetje een ver van mijn bed show.

Kan de crisis dichterbij komen?

Een aantal zaken stemmen tot nadenken. Ten eerste is de interne Europese handelsmarkt al enige tijd aan het opdrogen en dat zal door de ineenstorting van Zuidoost Europa snel erger worden. De vraag naar handel zal verder wegvallen omdat in dat deel van de economie voorlopig niet meer geconsumeerd wordt. Dat zal ook betrekking hebben op dagelijkse levensbehoeften. De betrokken landen zullen snel zelfvoorzienend willen worden, ook uit oogpunt van werkgelegenheid an dat past allemaal prima bij hun aloude tradities. Wanneer dit deel van de interne markt van besmette lidstaten verder krimpt zal dat belangrijke gevolgen hebben voor de sterke –exporterende- lidstaten. Ook daar – en dus bij ons- zal de recessie dieper worden. De lage euro die het gevolg is van het schuldenvirus zal daarentegen positief uitwerken op onze exportpositie buiten Europa. Maar omdat ook veel landen buiten Europa met dezelfde problemen kampen mogen de positieve effecten van een lage Euro niet overschat worden. Als die positieve effecten er al zullen zijn. Dan is er nog een ander effect dat snel over kan waaien. Alle burgers in Europa zullen voorzichtiger –veel voorzichtiger- worden met het uitgeven van geld. Als het maar even kan zal er gepot worden. Dat is nu al aan de orde. Gewoon om een appeltje voor de dorst te hebben.

 
Spaarquote
Voor geen van de lidstaten is een hogere spaarquote van de bevolking goed nieuws. Dat is het zeker niet in het licht van alle stimulerings-maatregelen die bedoelt zijn om ondernemingen en mensen weer in staat te stellen om geld uit te geven. Geld moet rollen, maar dat zal het voorlopig niet doen. In één klap is door Griekenland reëel duidelijk geworden dat de prijs van deze crisis door burgers betaald zal moeten worden. In Nederland zullen de rente en de belastingen omhoog gaan, ook –en vooral- voor de rijken. Dat laatste is al een tijdje aan de gang, maar zal nadrukkelijker voelbaar worden. Misschien dat het geleidelijker zal gaan dan elders, maar waarschijnlijk is dat niet. Met als direct gevolg dat Europa minder ondernemend zal worden, want mensen zullen minder bereid zijn om risicodragend met hun geld om te willen gaan. Als bovenop deze toch al niet zulke prettige effecten ook nog eens maatregelen zullen worden genomen -moeten worden genomen- om falende lidstaten te hulp te komen, zal onze solidariteit behoorlijk op de proef worden gesteld. Het effect van een extra Europese schuldenlast op de schouders van de burgers in sterke lidstaten is nog onbekend, maar zal hun eigen economieën in ieder geval niet versterken. Eerder uithollen. Uitgeholde lidstaten hebben we echter al genoeg.

René Tissen, Business Universiteit Nyenrode

Bron: RTLZ

Advertenties

Eén reactie

  1. Bekend gemaakt op: http://stop-europa.skynetblogs.be/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: