Tegenlicht 2010 – Quants: de alchemisten van Wall Street


Op 9 juli 2009 werd Wall Street opgeschud door de arrestatie van computerprogrammeur Sergey Aleynikov. Aleynikov zou computercodes die gebruikt worden voor razendsnelle beurstransacties gestolen hebben van zijn voormalige werkgever Goldman Sachs (Lees op Nu).  

Het feit dat justitie zo snel actie ondernam op de vermeende diefstal van de code, onderstreept dat dergelijke software van groot strategisch belang is in de financiële sector. De software maakt het mogelijk om in milliseconden allerlei handelsstrategieën op de beurs door te rekenen. Als blijkt dat een aandeel in verhouding tot andere beursfondsen te laag gewaardeerd is, wordt die in een fractie van een seconde automatisch gekocht (zie artikel in FD). 

Deze vorm van beurshandel wordt aangeduid als ‘high frequency trading’ of ‘flash trading’. Per transactie is de winst klein, maar door zeer veel van deze transacties uit te voeren, kan veel geld verdiend worden. Het is inmiddels een van de lucratiefste vormen van handel op Wall Street.

Bedrijven zoals Goldman Sachs investeren dan ook miljoenen in de benodigde computersystemen. Opvallend is dat het openbaar ministerie in de aanklacht expliciet vermeldt dat de gestolen code gebruikt zou kunnen worden om beurskoersen te manipuleren. 

Tegenlicht doet onderzoek naar de Quants, de wiskundigen en programmeurs in de machinekamer van ons mondiaal financieel systeem. De vraag die opkomt is: Hebben wij een monster gecreërd?

Vodpod videos no longer available.

Advertenties

3 Reacties

  1. na ongeveer 10min valt de video stil en verder geen geluid meer (MacOSX safari & firefox)

    • @whackpak. Bedankt voor de melding, bij mij deed hij het idd ook niet. Video is aangepast, als het goed is moet hij het nu doen.

  2. […] dank aan doemdenkers.wordpress.com, daar verder klikken en lezen. Stem of voeg toe aan: Hey daar ! Leuk dat je hier bent […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: