René Tissen: Speelde Goldman Sachs rol in ondergang Griekenland?


Sinds de kredietcrisis ligt Goldman Sachs onder vuur. Vanwege het ontbreken van elk moreel besef in alle geledingen, en niet alleen vanwege de bonussen. Is er nu zelfs sprake van grensoverschrijdend immoreel gedrag? 

Foute banken
Over het al dan niet moreel handelen van internationale grootbanken, waaronder Goldman Sachs, wordt nog elke dag gesproken. Er wordt scherp naar het verleden (en heden) gekeken en daarover wordt zwaar negatief geoordeeld, zowel met de wijsheid van nu én die van toen. Algemeen is bekend dat grootbanken niet snel op hun schreden terugkeren. De bonusdiscussie is daar een goed -maar in reikwijdte beperkt- voorbeeld van. Banken handelen altijd, in alle opzichten en alleen maar in hun eigen belang. En blijven dat doen. Zelfs als dat belang ten koste van complete landen en samenlevingen kan gaan.

We zijn allemaal mensen
Niets menselijks is banken vreemd. De Duitse dichter en schrijver Berthold Brecht zei het kernachtig: “Erst kommt dass fressen und dann die moral”. Kan verscherpte regelgeving hier tegenop? Goldman Sachs heeft onlangs de schijn van manipulatie op zich geladen in het kader van omvangrijke krediettransacties met Griekenland. Het lijkt erop -maar is uiteraard niet bewezen- dat Goldman bewust in de Griekse markt heeft geïntervenieerd. Om zodoende hogere rentes (‘spreads’) af te dwingen voor de eigen kredietproducten. Bedoeld of onbedoeld gaf de bank daarmee het laatste duwtje tegen het kaartenhuis Griekenland. Handelden zij immoreel? We zullen het voorlopig niet weten.

Eerlijk duurt het langst
In Amerika zijn volop rechtzaken gaande tegen alle grootbanken om openheid van zaken te geven. Pas dan is het namelijk zinnig om nieuwe regulering af te kondigen, inclusief het uiteenrafelen en zelfs terugdraaien van eerdere transacties. Ook de Federal Reserve wordt momenteel voortdurend bestookt met de vraag naar meer informatie, vecht er met hand en tand tegen en beroept zich op het landsbelang. In Europa is de situatie erger dan in Amerika.

In Europa
In Europa weet niemand wat er zich achter de gesloten deuren van banken afspeelt en dus weet Europa ook niet wat de bankenhandel in Griekenland nog meer aan problemen met zich mee kan en zal brengen voor de andere lidstaten. Europa weet ook niet of die lidstaten die zelf giftige producten van banken bezitten of die toestaan, nog weer andere banken en lidstaten zullen besmetten (met zelf ook weer giftige producten). Zo blijft het gissen of een nieuwe bankencrisis aanstaande is, deze keer als gevolg van het verder ineenstorten van lidstaten en het speculeren daarop.

Zwijgen is goud
De ECB onder leiding van de Fransman Trichet zwijgt in alle talen en in alle opzichten. De bank concentreert zich op het sussen van alle partijen en doet dat op uniek Franse wijze. Uiteraard om verdere paniek te voorkomen. Ongewild maakt de ECB zich daarmee medeplichtig aan de straf die ING en Aegon op de beurs kregen. Beide aandelen gingen als gevolg van Griekenland zwaar onderuit. Beleggers ‘voelen’ wanneer het fout zit.

Wat nu weer?
Vanwege flipperkasteffecten zal de situatie in Europa zich verrassend snel kunnen verslechteren. Zolang geen land weet door welk balletje het geraakt kan worden, blijft het onrustig. Waarschijnlijk komt er deze week een bail-out van Griekenland. Die komt dan van Duitsland en Frankrijk en misschien zelfs –verrassing- van Nederland. Van Goldman Sachs zal die zeker niet komen.

René Tissen
Business Universiteit Nyenrode

Advertenties

2 Reacties

 1. Waar moeten Duitsland en Frankrijk en misschien zelfs Nederland een bailout voor Griekenland van betalen?
  Duitsland en Frankrijk en misschien zelfs Nederland kunnen zelf bijna een bailout gebruiken.
  Staatsschuld van Europese landen loopt zo gigantisch op dat de kans heel klein is dat we het ooit nog een keer terugbetalen.
  Waarom hebben ze het zover laten komen?
  Het is het lot van een land, en zijn bewoners, in de handen van een peuter leggen.

 2. Internationaal verzet tegen de Bilderberg groep:

  http://www.facebook.com/pages/worldwide-Resistance-to-the-group-Bilderberg/207892668103?ref=sgm&v=wall

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: