Speculeren over einde euro niet langer taboe


Kan hij dan toch vallen? Een week geleden leek het nog ondenkbaar en onbespreekbaar. Maar nu de Europese muntunie in haar voegen kraakt, klinkt het al een stuk minder onrealistisch. De euro, nog geen tien jaar oud, is als gevolg van de Griekse schuldencrisis speelbal geworden van speculanten. En economen speculeren mee.

„Je ziet nu precies gebeuren waar we al jaren geleden voor waarschuwden”, zegt hoogleraar economie Alfred Kleinknecht van de TU Delft. En verklaard euroscepticus Arjo Klamer, hoogleraar culturele economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam zegt: „De euro is geen lang leven meer beschoren. Tenzij de spelregels veranderen.”

Beide economen publiceerden met 68 collega’s op 13 februari 1997, vandaag precies dertien jaar geleden, een open brief tegen de Economische en Monetaire Unie, de voorloper van de eurozone. De strekking van hun betoog: een monetaire muntunie zoals de eurozone kan alleen bestaan als er ook een sterke politieke unie bij hoort. Anders is de euro gedoemd te mislukken. De economen werden weggehoond, maar hun waarschuwing klinkt nu realistischer.

Gebrek aan politieke sturing in Europa knaagt aan het vertrouwen in de munt. De koers is met 1,36 dollar voor een euro historisch gezien nog niet eens slecht, het gaat meer om het sentiment. De Angelsaksische pers heeft de aanval geopend op het europroject en opportunistische hedgefondsen nemen grote posities in tegen de euro.

Nu loopt de aanval via de Grieken. Over een maand of wat zijn wellicht Spanje, Portugal of Italië aan de beurt.

Sommigen, zoals Age Bakker, Nederlands bewindvoerder bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF), zien in de huidige onrust en aanvallen vanuit de financiële markten op de euro eerder een nuttige gelegenheid voor de pas tien jaar oude munt om zichzelf te bewijzen in moeilijke tijden.

Maar Kleinknecht bepleit nu al een radicale remedie: splitsing van de huidige eurozone in een noordelijke munt, Nordic, northern currency, en een zuidelijke munt, Medic, mediterranean currency. Klamer wil nog radicaler optreden.

Klamer: „Schaf die hele euro maar weer af. Dat zal voor onrust zorgen op de financiële markten, maar geeft de huidige lidstaten weer de ruimte om zelf sociaal beleid te voeren.”

Bron: NRC

Advertenties

7 Reacties

 1. Bent U klaar voor ruilhandel ?

 2. De eurolanden hebben zichzelf een strop om de nek gelegt bij het tekenen van de overeenkomsten (de personen die hier voor verantwoordelijk zijn moeten voor intelligent door gaan)
  Er is bewust of onbewust niet overeengekomen dat een land dat er een potje van maakt er uit geknikkerd kan worden, Nu sleept 1 land de gehele zone de afgrond in.

  • Ach er waren boetes en sancties opgenomen in het verdrag m.b.t. de Euro. Maar als niemand die ook daadwerkelijk oplegt en afdwingt, dan zijn al die afspraken voor niets. En Nederland maar het braafste jongetje van de klas spelen….

 3. Met boetes maak je het probleem alleen maar groter,een land dat al reeds diep in de schulden zit komt nog dieper in de schulden door de boetes, het was verstandiger geweest zo’n land buiten de eurozone te plaatsen om eerst zijn zaakjes op orde te maken.

  • Rene, wanneer een falend land buiten de eurozone wordt geplaatst gaat het feitelijk failliet. Ze moet dan weer terug naar de eigen valuta, maar de schulden blijven in euro’s. Die eigen valuta is geen klap waard, met andere woorden, het land komt nooit meer van z’n schulden af.

   Het beste is om gewoon de markt z’n heilzame werk te laten doen. Landen met een gat in de hand betalen simpelweg meer rente op de schulden, er blijft jaarlijks minder over voor eigen consumptie. En als ze op een gegeven moment de rente niet meer kunnen betalen, dan is het tijd om het IMF in te schakelen. En die weten wel hoe ze domme landen moeten aanpakken.

 4. Griekenland zal niet uit de Euro worden gezet. De problemen worden daarmee volgens mij niet opgelost. Kijk naar IJsland, die heeft weliswaar een eigen munt maar heeft veel schulden in Euro’s.

  De schuld van Griekenland is ook in Euro’s daarom zou herinvoering van de Drachme het schuldenprobleem niet oplossen.

  De overige EU landen zullen voor de Grieken garant gaan staan zodat deze goedkoper geld kunnen lenen op de Internationale markt. Gevolg is wel dat de rente voor andere EU landen waaronder Nederland omhoog zou gaan. RTLZ maakt al melding van een steiging aan rente voor Nederland van 365 miljoen euro.

 5. @Orbis, dus wie gaat het betalen ? ,,,,, juist ja : de overige eu landen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: