ING: ondanks verlies ruim half miljard aan bonussen


De discussie over bonussen lijkt ING niet te hebben bereikt. ING leed over 2009 een verlies van 935 miljoen euro, maar het concern keert voor 520 miljoen aan bonussen uit.

ING betaalt zijn werknemers over 2009 in totaal 520 miljoen euro aan bonussen. Daarvan wordt 330 miljoen euro nu contant uitbetaald. Vorig jaar leidde het nieuws dat ING over 2008 voor enkele honderden miljoenen aan variabele beloning betaalde, nog tot grote onrust binnen de politiek. Hommen noemde het bonusbedrag over dit jaar bescheiden in vergelijking met andere banken.

ING keert geen bonussen uit als er geen winst wordt gedraaid, maar daarbij wordt gekeken naar het onderliggende nettoresultaat. Onderliggend realiseerde ING over 2009 een winst van 748 miljoen euro.

Advertenties

9 Reacties

 1. Snap er niks meer van. Ze hebben dus een verlies van bijna een miljard. Maar netto weer een winst van 748 miljoen. ????

 2. Als ze niks betalen rennen hen alle mensen weg.
  Ze kunnen over de hele wereld terecht in de bankenbusiness.
  Als er een echt open en vrije markt was gebeurde dit zeer zeker niet.
  Dit gebeurt dus alleen maar omdat dit alles door de regeringen van over de hele wereld niet alleen achter de schermen goedgekeurd wordt, maar zels beschermd, en desnoods gesponsord met belastinggeld.
  Politici willen later, als ze door de politiek uitgekotst worden, toch ook nog een leuk baantje bij een bank in de wacht slepen.
  Dan moet je wel vriendjes blijven met hen.

 3. ING heeft winst gedraaid met haar bedrijfs-activiteiten, maar omdat ze moest afschrijven op haar bezittingen is er boekhoudkundig toch een verlies.

  Andersom kan natuurlijk ook, een bedrijf kan verlies draaien, maar toch positief het jaar afsluiten als de bezittingen hoger gewaardeerd worden.

  In ieder geval, de werknemers die veel geld verdient hebben voor de bank willen daar natuurlijk wel een deel van terugzien. Anders spelen de aandeelhouders er mooi weer mee.

 4. @ Hendrik

  Bedankt voor de uitleg. Toch is het raar dat ruim de helft van de winst opgaat aan bonussen. Het verlies moet worden afgeschreven van het eigenvermogen, de ruime beloningen gaan dus ten koste van het eigenvermogen van de bank, die toch al niet al te best was. Niet voor niets moest de Nederlandse staat bijspringen.

  Ik blijf het onverantwoord vinden

 5. Mark, in wezen gaan alle kosten van een bedrijf ten laste van de winst. Bonussen zijn niets anders dan het variabele deel van de beloning, een bedrijf kan daar niet zomaar in gaan snijden zonder personele gevolgen.

  En vergis je niet, de werknemers die een bonus ontvangen zijn in de regel de winstmakers binnen een bedrijf, daar ga je uiteraard niet op bezuinigen met het risico dat ze weglopen. De individuele werknemer heeft niets te maken met het eigen vermogen van het bedrijf, die wil gewoon beloond worden voor wat hij of zij levert. Begrijp goed dat aandeelhouders en werknemers een tegengesteld belang hebben. Beiden willen een zo groot mogelijk deel van de opbrengst zien. (in feite willen alle betrokkenen dat, met de overheid voorop)

 6. Met de ING gaat het ook goed op de beurs (beurs.nl) ondanks grote verliezen vorig kwartaal.
  Dit bewijst dat de “Beurs” totaal geen conectie heeft met de echte wereld.
  Ik heb ooit een keer gelezen dat er een bedrijf op de beurs genoteerd stond dat het heel goed deed.
  Het bedrijf maakte niks, had geen personeel, maar was in feite alleen een postbusfirma.
  Beleggers laten zich geheel leiden door geruchten en door behaalde resultaten in het verleden.

 7. John, dat de koers van ING wat gestegen is komt omdat de bedrijfsresultaten in de laatste kwartalen helemaal niet zo slecht waren. En beleggers kijken naar de toekomst, niet naar het verleden.

  Als verder de vooruitzichten goed zijn, dan kan de prijs van een bedrijf (uitgedrukt in de koers) best stijgen, ondanks verliezen. Sterker nog, je kunt beter aandelen kopen als het slecht gaat, want dan kan het alleen nog maar beter gaan. Als je pas koopt als het super gaat, dan ben je vaak te laat.

  Beleggers laten zich heel vaak leiden door geruchten, maar laat je niet gek maken, de groep beleggers is heel divers, d’r zitten ook lui tussen die echt wel weten waar ze het over hebben. Overigens, ik ben geen belegger.

  • Ik was wel een belegger, een 10 jaar geleden tot voor een jaar geleden.
   Of liever gezegd, ik had aandelen, maar had er weinig over te zeggen.
   De bank was er helemaal de baas over.
   Ik heb de aandelen zien stijgen, en ook 10 % zien vallen.
   Toen dacht ik “Snel weg met die rommel, want dat kan niet goed gaan.”
   Dat was aan het begin van de crisis.
   Nu heb ik alles belegd in fysiek goud.
   Ik heb er nog geen spijt van gehad.
   Ik kan nooit begrijpen waarom beleggers door blijven gaan met een spel dat, hoe het er nu uit ziet, alleen maar verliezers zal kennen.
   Die zogenaamde geruchten op beurs.nl zijn soms glasharde leugens, die ik een maand geleden al doorzag.
   Net zoals “FED ziet standvastig herstel economie.”
   Of “Industriele productie VS stijgt 0,9% in januari.”
   Ik weet niet hoe ze dat laatste berekend hebben, maar ik heb andere, meer betrouwbare bronnen, die een steeds hogere werkloosheid zien.
   Daarom zeg ik: beleggers worden nu keihard in hun hol genaaid.
   Gewoon keihard blijven liegen.

   Volgend jaar ziet men weer een groei van de economie.
   Als ik zeg dat op 12 Augustus 2011 een lekker zonnetje zal schijnen, en het ’s avonds tot 2200 uur 22 graden zal zijn verslijt je me voor gek.
   En gelijk heb je. Hoe kan ik dat weten?
   Hoe kunnen zij weten dat de economie in 2011 weer aantrekt?
   De weerman laat zien hoe hij aan zijn voorspelling komt.
   De economen echter nooit.

 8. John, goud is in onzekere tijden een prima alternatief voor dollars en euro’s, maar het is en blijft een edel metaal. Met andere woorden, het zal nooit renderen en in tijden van deflatie zal ook de prijs van goud dalen.

  Ik ben niet echt optimisch voor de toekomst, één van de economische drivers, de bevolkingsgroei, is in Europa volledig tot stilstand gekomen. De grote pensionering is begonnen, een steeds kleinere groep jongeren moeten de groeiende lasten van de ouderen opbrengen. Tuurlijk, in Nederland hebben de oudjes een pensioenvermogen gespaard, maar waarin is dat belegd? Juist, ik ben bang dat er voor het werkende deel van Europa steeds minder overblijft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: