Overheid plaatst voor 400 miljard aan obligaties en leningen


De overheid heeft in 2009 voor bijna 240 miljard euro aan obligaties en kortlopende leningen geplaatst op de Amsterdamse beurs. Dat is ruim driekwart van de nieuw uitgegeven obligaties dat jaar, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. De overheid heeft extra geld nodig om haar uitgaven te financieren. In 2008 haalde de overheid al 160 miljard euro op.

Financiële instellingen hebben vorig jaar daarentegen minder obligaties uitgegeven: bijna 73 miljard euro en dat is 11 miljard euro minder dan een jaar eerder. De financiële bedrijven hebben nog steeds last van het gebrek aan vertrouwen als gevolg van de financiële crisis, die medio 2008 begon. De markt voor obligaties met onderpand, bijvoorbeeld hypotheken, viel in 2009 bijna stil. De helft van de obligaties die de financiële sector plaatste, betrof leningen die werden uitgegeven onder de garantie van de Nederlandse staat.

Eind 2009 bedroeg de totale waarde van de op de Amsterdamse beurs genoteerde obligaties 833 miljard, ruim 50 miljard euro meer dan een jaar eerder. Bijna twee derde van de totale beurswaarde betreft obligaties uitgegeven door de financiële sector.

Bron: CBS

Advertenties

8 Reacties

 1. Voordat ik mijn geld aan de overheid uitleen…
  Kan ik het net zo goed aan een drugsverslaafde uitlenen, met de belofte dat ik het over een paar jaar terugkrijg.

 2. John, de Nederlandse staat heeft nog steeds een triple A rating, de kans is bijzonder groot dat jij je geld terugkrijgt aan het einde van de looptijd.

  De complete schuld wordt natuurlijk nooit afgelost, wanneer een obligatie aan het einde van z’n looptijd zit wordt deze afgelost door een nieuwe obligatie uit te geven. En wat mij betreft hoeft de schuld ook niet afgelost te worden, zolang de rente laag is en gemakkelijk op te brengen lijkt het me zinloos om af te lossen.

  • Zou jij me 1000 € lenen als ik je vertelde dat je een goede kans hebt om het terug te krijgen, met 10 % rente zelfs.
   Laten we de feiten onder ogen zien.
   Er zijn nog maar weinig landen die geen gigantische schulden hebben.
   In plaats van wat aan die schulden te doen, gaan ze nog meer lenen.
   Dat is alleen de problemen naar een later tijdstip verschuiven.
   Op een gegeven moment houdt het gewoon op.
   Griekenland, Spanje, Italie, Portugal of Nederland, wat is het verschil?
   Binnen een niet al te verre toekomst zullen steeds meer landen hun triple A rating verliezen.
   Als ik 1000 € in het rood sta op de bank, en ik leen van jou 100 € en beloof jou 110€ terug te geven, dan heb ik eigenlijk nog niks.
   Ik heb alleen meer schulden gemaakt.
   Daar komt nog bij dat je afhankelijk bent van de koers en de goede afloop van de Euro.

   Ik beleg alleen nog in echt goud.
   Niet in die aandelen in goud, waar ze je alleen een papiertje in handen drukken.

   • John, je hebt wel gelijk, ik denk dat de rente-lasten op termijn steeds zwaarder gaan drukken, met name omdat het producerende deel der natie krimpt.

    Maar staar je niet blind op goud, goud is geen investering, maar een reserve-valuta, het produceert niks, het rendeert niet, het is hooguit waardevast. En als de economie echt in een deflatie schiet, dan gaat de prijs van goud ook onderuit, net als die van olie en arbeid.

    Als de overheden zich uit de schulden proberen te inflateren, dan is goud wel een goed alternatief voor de dollar en de euro. Maar da’s een eigen huis en defensieve aandelen ook.

    Maar wat moet je als de valuta’s hun waarde verliezen én de economie blijft krimpen? Dan zien we tegelijkertijd monetaire inflatie en CPI-deflatie. Wat gaat er dan gebeuren?

 3. Er van uitgaande dat de rente laag blijft. Doordat we zeer waarschijnlijk garant gaan staan voor Griekenland gaat ook onze rente omhoog. En dan komen landen als Spanje en Portugal er misschien ook nog bij.

 4. Mark, ik denk dat dat wel meevalt. De vraag naar veilige Nederlandse staatsobligaties blijft groot, zoveel alternatieven hebben de beleggers niet. Die vraag drukt de rente.

  Kijk, het wordt anders als we een gierende CPI-inflatie krijgen (veroorzaakt door monetaire inflatie en een aantrekkende economie), in dat geval zal de rente wel stijgen.

  • Hoe kan de economie aantrekken als een steeds groter deel van de werkende bevolking zonder werk zit, en aangewezen is op een uitkering?
   Ikzelf heb sinds 3 maanden geen werk meer door de crisis.
   Geloof maar niet dat ik nog een nieuwe auto koop, of me ergens anders voor diep in de schulden steek. En zo komen er iedere maand een paar duizend bij.
   Vroeger leenden we met zijn allen ieder jaar meer dan het jaar ervoor.
   Alleen op die manier kon het piramidespel doorgaan.
   Maar zoals altijd komt daar een eind aan.
   Er komt echt geen miraculeus herstel van de economie.

   Er is een interessante aflevering van Tegenlicht (online te zien op tegenlicht.nl) waarin men uitlegt waarom het nooit meer goed kan komen als men er alleen maar meer geld tegenaan blijt gooien.
   Jij, je kinderen en je kindeskinderen zullen hiervoor de rekening betalen.

   En, geloof niet wat je in de media hoort of leest.
   Dat is allemaal door de overheid gesubsideerde propaganda.
   Soms als ik de krant lees moet ik heel hard lachen, zulke doorzichtige leugens staan erin.
   Ik heb er nu een plakboek van.

 5. John, je hebt wel een punt. Ik denk dat we eerst de excessieve schulden zullen moeten wegwerken voordat de economie weer fijn kan bloeien. En dat kan nog heel lang duren, hier zijn we niet zo van de sterke heelmeesters.

  De economie zal wel weer stabiliseren, als de arbeidsmarkt liberaal genoeg is verdwijnt de werkloosheid ook wel weer, maar je zult niet meer je oude baan terugkrijgen met de oude arbeidsvoorwaarden. De deflatie zorgt er voor dat alle prijzen, tarieven, lonen en koersen uiteindelijk zullen dalen, ook de prijs van goud!

  Tenzij de overheid alles opkoopt en hyper-inflatie veroorzaakt, dan zit je goed met je goud (maar ook met onroerend goed en andere schaarse zaken).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: