Spanning rondom Falklandeilanden loopt weer op


Argentinië heeft de controle genomen over de zee rondom de Britse Falklandeilanden. Deze stap komt na onenigheid over Britse olieboringen rondom de Falklandeilanden. Het besluit van de Argentijnen geeft ze de mogelijkheid om al het schipverkeer naar de eilanden te controleren en hiermee effectief het boren naar olie tegen te houden. Volgens de Argentijnen moet al het verkeer van en naar de Falklandeilanden een Argentijnse overheidsvergunning aanvragen.

Volgens geologen zit er in de bodem rondom de Falklandeilanden ongeveer 60 miljard vaten olie. Het Britse oliebedrijf “Desire Petroleum” zou deze maand beginnen met het boren naar olie.

De Argentijnse minister van buitenlandse zaken Jorge Taiana heeft 2 weken geleden bij de Engelsen officieel geprotesteerd tegen de oliewinning. Een Argentijnse top diplomaat was eerder al in Engeland op het matje geroepen over een uitspraak dat de Falklandeilanden Argentijns grondgebied zijn. Vorige week escaleerde het meningsverschil verder nadat een schip met apparatuur voor olieboringen in de haven van Buenos Aires  aan de ketting werd gelegd en geen toestemming kreeg de haven te verlaten.

In 1982 escaleerde het conflict rondom de falkland eilanden in een oorlog tussen de Engelsen en de Argentijnen. De situatie toen heeft opmerkelijk veel gelijkenissen met de situatie van nu. In 1981 besloot de Argentijnse Junta van Leopoldo Galtieri gebruik te maken van nationalistische gevoelens en de Falklandeilanden te bezetten, om zo de aandacht af te leiden van interne problemen. De Argentijnse legerleiding had ten onrechte aangenomen dat het Verenigd Koninkrijk, dat in die tijd zware economische en sociale problemen kende, niet op de herovering zou reageren. Dit bleek een misvatting omdat juist ook premier Margaret Thatcher de aanval om dezelfde redenen gebruikte om het land te herenigen en  passant haar volgende verkiezingsoverwinning veilig te stellen.

Bron: Dailymail

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: