Hoera inflatie


De wereld wil van haar schulden af. Dat kan door inflatie te creëren. Maar is het verstandig?

In kringen van economen en centrale banken wordt al enige tijd nagedacht over een gedurfd scenario om de schuldenlast van landen met Amerika voorop- in de kortst mogelijke tijd en op een gecontroleerde manier omlaag te brengen. Het scenario is eenvoudig. Creëer inflatie. Misschien zelfs hyperinflatie. Niet te lang natuurlijk. Maar wel voldoende om de zwaarste lasten weg te werken. Velen vragen zich momenteel af waarom er nergens ter wereld hoge inflatie is. De geldpersen hebben immers overuren gedraaid. Waarom doet het Zimbabwe-scenario zich niet voor? De praktijk is momenteel zelfs tegenovergesteld. Er doet zich negatieve inflatie voor. Hier en daar zelfs deflatie. Zoals in Japan.

Economie 101
Het scenario om inflatie over de wereld af te roepen wint aan belang nu de wereldbevolking steeds onrustiger wordt als het gaat om de lange termijn houdbaarheid van ongekend hoge schuldenniveaus. Het creëren van inflatie is onmiskenbaar gedurfd. Ten eerste omdat het dwars ingaat tegen het heersende denken over wat een gezonde economie is. Het aanwakkeren van inflatie leer je niet in de economie boekjes. Ten tweede staat het dwars op de doelstellingen van veel centrale banken. Naast het stimuleren van economische groei is dat voor een aantal landen –Europa uitgezonderd- ook het realiseren van prijsstabiliteit en daar past inflatie uiteraard niet bij. Door het bestrijden van inflatie los te laten en inflatie zelfs toe te laten komt in ieder geval de Federal Reserve in een raar daglicht te staan.

Het moet niet gekker worden
Nu nog bevindt het inflatiescenario zich aan de rafelrandjes van de mogelijkheden tot schuldsanering van landen. Maar hoe lang nog? Het scenario valt buiten de drie alternatieven die de ronde doen, maar heeft er alles mee te maken.

1) Schuld vooruitschuiven Het is een beproefd scenario en dat blijft goed gaan zolang landen bereid zijn om elkaars schulden op te kopen. Weliswaar trekt China zich momenteel een beetje terug uit Amerika, maar zijn Japan en Engeland snel in het gat gestapt. Voor gewone burgers draagt dit allemaal het karakter van een piramidespel maar voor overheden is het een kwestie van financieel beleid. Griekenland heeft laten zien dat het spel door ‘Financial raiders’ op scherp gezet kan worden, maar het mechanisme blijft gewoon bestaan. Er wordt niet besloten om de handel in staatsschuld stop te zetten, of zelfs tot kwijtschelding van staatschuld over te gaan. Dat laatste wordt als onmogelijk gezien omdat het de wereld armer maakt en niet rijker.

2) Schuld terugbetalen De broekriem aanhalen (voor burgers) vormt slechts de eerste stap op weg naar het verminderen van de staatschuld. De echte bedoeling is om de bevolking snel en scherp naar een lager welvaartsniveau te brengen. De tering moet naar de nering worden gezet. Zodoende kan de economie op termijn weer gezond worden.

3) Schuld laten verdwijnen Dit scenario lijkt veel op het eerste. Het gaat om het monetariseren van schuld. Met andere woorden, om het bijdrukken van geld zodat landen in staat blijven om schulden van elkaar op te komen. De geldvoorraad in de wereld neemt toe en daardoor de rijkdom van de wereld ook al is die ogenschijnlijk. Het is vergelijkbaar met de overwaarde van een huis. Dat is papieren waarde. Die kan je in slaap sussen. Zolang iedereen er op blijft vertrouwen. Het gevaar in dit scenario is dat inflatie ontstaat. Dat is iets wezenlijk anders dan het creëren van inflatie.

Geen exit-scenario
De econoom Krugman spreekt momenteel zelfs van inflatie ‘targeting’, namelijk van 4%. Ook het IMF spreekt ervan. Dat is ongekend gedurfd. Als de inflatie-geest eenmaal uit de fles is, weet niemand wat te doen. Er is geen exitscenario. Dat hebben we eerder gezien en is gevaarlijk. Moeten we die route op?

René Tissen
Business Universiteit Nyenrode

Advertenties

Eén reactie

  1. Volgens mij is het nog helemaal niet zo gemakkelijk om CPI-inflatie te veroorzaken als het publiek niet mee wil werken, kijk maar naar Japan. Als men denkt dat er in de toekomst alsnog deflatie komt, dan gaat men alsnog geld oppotten, ook als de rente heel laag staat. De psychologische effecten van het knappen van een kredietzeepbel zullen nog lang doorwerken.

    Ik ben er van overtuigd dat de economie pas weer terugkeert op het groeipad als de schuld-excessen zijn opgelost. No pain, no gain.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: