Nederland schurkenstaat in EU, niet Griekenland


Niet Griekenland, maar Nederland en Duitsland zijn schurkenstaten in de EU, betoogt prof. dr. Alfred Kleinknecht.

Sinds weken wordt in de Nederland media een beeld neergezet van Griekenland als spilzuchtige schurkenstaat; de Grieken kunnen (of willen) hun overheidsfinanciën niet op orde brengen. Daarmee brengen ze het hele project van de euro in gevaar.

Opmerkelijk genoeg is er geen aandacht voor de kern van het probleem. Dat zit hem in iets anders. Nederland en Duitsland voeren een agressief exportbeleid. De netto-export (export min import) ligt in Nederland boven de 7 procent van het bruto nationaal product en in Duitsland boven de 5 procent. Iedereen in de twee landen is blij met dat exportoverschot, want het staat garant voor honderdduizenden extra banen.

Wat men verzwijgt, is de simpele waarheid dat het export­overschot van de een altijd het importoverschot van een ander is. Sinds de invoering van de euro zijn de importoverschotten van Portugal, Spanje en Griekenland gestegen naar rond de 10 procent. Dat is de keerzijde van de almaar stijgende exportoverschotten in Nederland en Duitsland. De hoge importoverschotten in de drie zuidelijke lidstaten van de eurozone hebben vooral twee vervelende consequenties.

Ten eerste verdringen de superieure Duitse en Nederlandse producten inheemse producten en werkgelegenheid. Consequentie: schrijnende werkloosheidscijfers in Portugal, Spanje en Griekenland. Met ons export­overschot stelen we dus banen bij hen. Dit druist niet alleen in tegen het achtste gebod, het is ook schrijnend omdat hier de rijken stelen van de armen.

Ten tweede moeten de zuidelijke lidstaten de importoverschotten vereffenen; je krijgt het teveel aan geleverde goederen immers niet gratis. Vereffening gebeurt door verkoop van tafelzilver zoals aandelen in bedrijven of onroerend goed (bijvoorbeeld vakantieparken). De hoofdmoot loopt via uitgifte van schuldtitels.

Sinds de invoering van de euro zijn de importoverschotten almaar groter geworden en dat betekent: almaar meer schulden. De staatsschuld is daarbij het kleinste probleem. Het grotere probleem zit hem in de schulden van private partijen. Die zijn veel gevaarlijker omdat er weinig zicht op is.

Het kan nog een hele tijd goed gaan, maar hoe langer het duurt, hoe nijpender de problemen worden. Het was verstandig geweest als de zuidelijke lidstaten uit de euro zouden stappen en een eigen gemeenschappelijke munt zouden oprichten. Deze munt zou dan eens in de zoveel tijd kunnen worden afgewaardeerd ten opzichte van de noordelijke euro.

Door afwaardering worden de zuidelijke producten (en vakanties op zuidelijke stranden) goedkoper en de importproducten duurder. Zo wordt de agressieve exportstrategie van Duitsland en Nederland afgeremd.

Daar heeft hier in het noorden uiteraard niemand belang bij, want we zijn blij dat onze bedrijven marktaandeel veroveren. En onze werklozen zijn blij met het inpikken van banen bij hen. Maar als we naar de sociale kosten van de euro voor de zuidelijke lidstaten kijken en de groeiende schuldenberg, dan zou ik als Zuid-Europeaan niet langer met dat soort noordelijke schurkenstaten in één muntunie willen zitten.

De auteur is hoogleraar economie van innovatie aan de TU Delft.

Bron: Refdag

Advertenties

5 Reacties

 1. Toen ik studeerde, was het in de economie nog zo, dat je zult moeten concurreren. Als je dat niet kan, omdat je met z’n allen lekker met je zestigste met pensioen gaat, belastingbetaling berust op vrijwilligheid en je belachelijk veel ambtenaren hebt, dan wordt dat moeilijk. Die Griekse tekorten zijn niet van gisteren! Die hebben al een aardige tijd gekregen voor de noodzakelijke aanpassingen. Afwaarderen van je munt als economische politiek? Lekker makkelijk! Nee, wij hebben die arme stumpers, terwijl die met z’n allen lekker met een glas Oezo op het strand lagen, met onze hoge arbeidsproductiviteit helemaal weggeconcurreerd. Gemenerikken!

  Ik ben niet voor de Unie, maar de logica is belachelijk!

 2. Kleinknecht is niet goed wijs als hij dit stuk serieus meent. Wat zou immers de oplossing zijn, dat wij vanaf morgen minder goede producten gaan maken? Dat wij er ook de kantjes van af gaan lopen? Hou toch op, die lui moeten gewoon de tering naar de nering zetten, minder op de pof kopen en wat meer waar voor het geld leveren, dan is de onbalans zo verdwenen.

  Als de euro één ding keihard duidelijk maakt is dat de noordelijke landen in Europa hun zaakjes beter voor elkaar hebben dan de zuidelijke. (Wat overigens niet wil zeggen dat het leven in het Noorden beter is, welzijn is wat anders dan welvaart).

 3. Volgens mij zegt hij alleen dat de Zuid-Europese landen er beter aan doen uit de Euro te stappen.

  Daarmee heeft hij een punt. Want dat gaat ook gebeuren. Kan nog een paar jaar duren.

  • Uit de euro stappen is natuurlijk de gemakkelijkste oplossing voor de zuidelijke staten, zodat ze hun eigen munt fijn af en toe kunnen devalueren.

   Wat mij betreft mogen ze, de EU is wat dat betreft nooit een gelukkig huwlijk geweest.

   Overigens is het vrijwel onmogelijk voor die landen om uit de euro te stappen, de schulden staan immers in euro’s genoteerd, om de schuld en de rente te kunnen betalen zullen ze heel veel moeten exporteren om aan euro’s te kunnen komen.

 4. Kleinknecht heeft gelijk. Eindelijk een eerlijke visie op deze kwestie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: