Engeland staat er slecht voor


In Engeland is de economische situatie net zo slecht als in Griekenland. Alleen wordt het land niet de grond in geboord. Het begrotingstekort en de staatschuld zijn torenhoog en stijgende: het land balanceert op het randje van de afgrond.

De enige reden voor het uitblijven van paniek heeft te maken met het beoordelings vermogen van de internationale kredietbeoordelaars, zoals Moody’s en Fitch. Die gaan er vanuit dat Engeland een groter terugverdienvermogen heeft dan Griekenland en waarderen daarom niet af. Echter, aan hun beoordelingsvermogen kan en moet getwijfeld worden. 

Uit de crisis
Is Engeland zoveel beter in staat om uit de crisis te komen nu het land –net als Amerika- in een technische ‘dubbel-dip’ terecht dreigt te komen? De hoogste baas van de Bank van Engeland gelooft in ieder geval van niet. Hij waarschuwt de Britse regering om zich niet langer als struisvogel te gedragen. Tot groot genoegen van de oppositie. Want die willen al veel langer dat er open kaart wordt gespeeld. Immers, liever de zaak onder ogen zien dan doorgaan met het spelletje van gemanipuleerde publiciteit.

Bevolking
Net als Amerika doet Engeland er alles aan om haar bevolking gerust te stellen. Elk grassprietje wordt aangegrepen om van structureel herstel te kunnen spreken. Dat blijkt wel uit de meest recente werkloosheidscijfers. Er zijn momenteel 2.46 miljoen werklozen en dat zijn er 7000 werklozen minder dan in de drie maanden daarvoor. Waar hebben we het over. Tegelijkertijd zijn er veel meer mensen die parttime werken. Maar dat blijft grotendeels buiten de beschouwing. In de praktijk weten ze in Engeland maar al te goed dat er aanzienlijk meer mensen werkloos zijn dan geregistreerd. Omdat werkloosheid voor gewone mensen, families en vrienden dagelijkse realiteit is geworden. Dat blijkt wel uit een interessant initiatief van de Engelse vakbonden onder leiding van de overbekende TUC en een oud-minister van werkgelegenheid. Zij roepen op tot een universele garantie voor mensen op werk en dus tot de onmiddellijke afschaffing van werkloosheid. Iedereen krijgt de zekerheid van werk en dat is uiteraard iets anders dan baanzekerheid.

Verlaging minimumloon
Een onderdeel van het voorstel vormt de gelijktijdige verlaging van het minimumloon voor werkgevers. Het voorstel verdient onze aandacht. Want misschien is het meer dan een luchtballonnetje. Stel je voor dat wij in Nederland hetzelfde zouden doen. De werkloosheid loopt bij ons weliswaar niet zo snel op, maar toch. Het zou een enorme slok op de borrel van sociale voorzieningen (en indirecte subsidies) betekenen. Nadeel is uiteraard dat we geen spookwerkgelegenheid moeten creëren, namelijk van allemaal mensen in kamertjes zonder werk. Dat kan worden voorkomen door werkgevers te verplichten tot innovatie en daar geld voor ter beschikking te stellen.

Willie Wortels
Noem het een stimuleringsmaatregel. Die kan gevolgd worden door meerjarige innovatie-audits. Belangrijk is dat het niet hoeft te gaan om Willie Wortels. Alles mag. Als het maar anders, beter en/of nieuw is en aantoonbaar bijdraagt aan de financiële en maatschappelijke gezondheid van organisaties. Want innovatie moet uiteindelijk ten goede komen van het bestaansrecht van organisaties en dus van duurzaamheid van werk. Op deze manier ontstaat een nieuwe economie ‘van onderop’. En laat dat nu precies een economie zijn waar iedereen naar op zoek is.

René Tissen
Business Universiteit Nyenrode

Bron: RTLZ

Advertenties

6 Reacties

 1. Alle Overheden goochelen met cijfers om de werkelijkheid te verdoezelen. Wij hebben de deeltijd-WW, de ZZp-ers die minder werk hebben en een miljoen WAO-ers.

  Al met al ziet dit er ook niet best uit.

 2. Hoe lang kan het nog duren voor de totale ineenstorting een feit is?
  Klein jaartje? maandje of 6?
  Laat het een beetje snel zijn, want het geld begint een beetje krap te worden.
  Ik heb eten, gas, hout om te stoken genoeg voor een jaar, dus dat gaat wel goed komen.

  Je leest al hoe langer hoe meer alarmerende berichten op de fora en blogs op internet, terwijl de MSM de zaak probeert te bagatelliseren.
  En 99 % van het volk gelooft het.

 3. ‘Een universele garantie voor mensen op werk en dus tot de onmiddellijke afschaffing van werkloosheid.’ Dit klinkt haast communistisch, daar was ook nooit werkeloosheid.
  Zulk soort stellingen proberen te bewerkstelligen creert alleen maar meer regels en dus meer overheid derhalve meer armoede. De spookwerkeloosheid zal mega proporties aannemen, met implementatie van dergelijke voorstellen.
  Schaf liever al die vakbonden af en vooral regels om mensen te beletten een kleine business voor zichzelf te beginnen. De economie zal binnen no time weer bloeien.

 4. ‘Een universele garantie voor mensen op werk en dus tot de onmiddellijke afschaffing van werkloosheid.’
  Werkloosheid is een mismatch in vraag en aanbod, veelal veroorzaakt door veel te hoge CAO-lonen en rigide arbeidsmarktdrempels.

  Iedereen aan het werk? Prima, schaf de drempels en de perverse WW-uitkeringen maar af. Laat de mensen zelf maar sparen voor werkloosheid, des te sneller zijn ze weer aan de slag.

 5. Innovatie stimuleren door geld beschikbaar te maken?
  Dat is dus weer overheidsstimulering, en dat werkt niet. Als een investering in innovatie rendabel zou zijn, dan zou die namelijk al door particulieren gemaakt zijn. Beter is om belasting, overheidsbemoeienis en regeltjes te verminderen, dat komt innovatie pas echt ten goede. Minder belasting betekent dat er meer geld beschikbaar is voor innovatie door particulieren en dat innovatie rendabeler wordt. Minder regeltjes betekent dat er out of the box gehandeld kan worden en er niet jaren getest moet worden voordat het gebruikt mag worden.

 6. Nee, Engeland staat er niet zo beroerd voor als Griekenland, om de doodeenvoudige reden dat Griekenland in de komende paar maanden tientallen miljarden aan schuld moet herfinancieren (omdat die ‘maturen’), terwijl die herfinanciering voor de UK op gemiddeld 14 jaar van nu is.

  dus ja: schulden en tekort zijn even groot, de financieringsbehoefte van de UK een stuk kleiner. Nog afgezien van de QE (staatschuld opgekocht door de Centrale Bank) van de BoE, iets wat Griekenland niet ter beschikking heeft.

  Desalwelteplus: het is een zooitje………….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: