Joseph Stiglitz: We zitten in een ‘Doomsday cycle’


Terwijl miljoenen Amerikanen te lijden hebben onder de ernstigste crisis sinds de Grote Depressie, dient zich volgens een stel economen de volgende crisis al weer aan. Amerika raakt verstrikt in een ‘doomsday cycle,’ zo luidt de waarschuwing van een groep politiek ongebonden economen die bij het Roosevelt Institute werken onder leiding van Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz.

Het probleem zit bij de banken. Banken worden onder de huidige omstandigheden gedwongen het geleende geld in risicovolle ondernemingen te steken om zo het dividend op te brengen voor hun aandeelhouders en om hoge bonussen voor het management te bekostigen. En gaat dit fout, dan kloppen ze bij de overheid aan voor steun. 

Het kan niet anders of banken zijn zo genoodzaakt steeds grotere risico’s te nemen. Gevolg als niemand ingrijpt: “Another crisis – a bigger crisis that weakens both our financial sector and our larger economy – is more than predictable, it is inevitable.” 

In hun gitzwarte analyse worden de leidende politici door deze economen weggezet als incapabel. En wat gebeurt er als de volgende crisis echt doorzet? Dan krijgen we een “calamitous global collapse.”

Bron: ABC News – Welinglichte Kringen

Advertenties

4 Reacties

  1. Soms heb ik wel eens het gevoel dat alleen een revolutie ons nog kan helpen. Problemen stapelen zich op en niemand lijkt in staat om tot oplossingen te komen. Was er maar een reset knop om gewoon opnieuw te beginnen.

  2. Banken worden gedwongen risicovolle beslisssingen te nemen? Zij kunnen juist rentenieren over het geld wat zij uit lucht creeren a 4 procent per jaar (of meer).

    Dat het probleem ligt bij de banken is juist maar meer dat zij geld uit niets creeren en niet zozeer dat zij gedwongen worden om grote risicos te nemen. De kleine man wordt gedwongen om risicos te nemen om de 8% officieuze inflatie per jaar te kunnen bijbenen.

    • Banken kunnen niet onbeperkt nieuw geld maken, ze hebben daar wel afnemers voor nodig. Daar schort het momenteel aan, de vraag naar krediet is aan het opdrogen.

  3. Nadat eerst Griekenland failliet is gegaan kan het daardoor sterkere Europa de VS dumpen. Wel wordt het hoog tijd dat men de Occupy beweging in persoon steunt om niet de indruk te wekken dat dit slechts een handvol activisten betreft. Deze beweging moet zo snel mogelijk met werkbare oplossingen komen; een ervan is de resource-based economy. Productie robotiseren betekent werklozen maken; winsten dienen ook hen ten goede te komen. Solidariteit en lange termijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: