De verschuiving van de economische macht


Brazilië en China, de toppers binnen BRICDe gerenomeerde Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs voorspelde in 2003 de komst van vier nieuwe economische grootmachten: Brazilië, Rusland, India en China, samen BRIC genoemd. Op korte termijn zullen de BRIC-economieën samen een grotere economische macht vormen dan de huidige G6 van rijke geindustrialiseerde landen, te weten de Verenigde Staten, Groot-Brittanië, Duitsland, Frankrijk, Italië en Japan. De voorspelling is door Goldman Sachs gepresenteerd in Global Economics Paper No. 99: “Dreaming with BRICs: The Path to 2050.” Het rapport lijkt geleidelijk aan bewaarheid te worden.

Met de snel veranderende krachtsverhoudingen in het achterhoofd is het dus niet zo vreemd dat de BRIC-landen recent zelf hun eigen top hebben georganiseerd. De opkomende landen vinden dat het huidige internationale financiële systeem op de schop moet. Ook willen ze een grotere stem in organisaties als de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds. Daarnaast moet er in de ogen van Rusland meer ruimte komen voor andere reservemunten naast de dollar. Deze munteenheid is goed voor meer dan 70% van de deviezenreserves van de vier landen gezamenlijk.

De Chinese trein rijdt gestaag door

Zo kondigden de Chinese autoriteiten vorig jaar november een stimuleringspakket aan met een gezamenlijke waarde van USD 586 miljard. Hiermee worden onder andere grote investeringen in infrastructuur gedaan, waardoor de prijs van bijvoorbeeld koper al met meer dan 50% kon stijgen. Daarnaast werd er, net als in de Westerse wereld, op de banken dwang uitgeoefend de kredietkraan open te zetten. Maar ook op het Afrikaanse continent ziet China z’n kans schoon. Niet alleen worden er leningen tegen gunstige voorwaarden verstrekt. In de zoektocht naar grondstoffen investeert China in Afrika in de broodnodige infrastructuur, zonder moeilijke vragen te stellen over mensenrechten en politiek. Chinese contractarbeiders worden op grote schaal te werk gesteld aan onder andere wegen en spoorlijnen.

Brazilië en China hebben de beste kansen

Als er één ding duidelijk is, is het wel dat u zich als belegger niet te veel moet focussen op de Nederlandse markt, maar de hele wereld als uw speelveld moet nemen. Het lijkt echter te kort door de bocht om in de BRIC-landen als geheel te beleggen, hoe positief, zeker voor de lange termijn, de vooruitzichten voor Brazilië, India en China ook zijn. Daarvoor zijn de onderlinge verschillen te groot en de relaties niet warm genoeg. Zo is de politieke situatie in Rusland te instabiel en zijn China en India te grote concurrenten van elkaar.

Bron: Nieuwslog.nl

Eén reactie

  1. Beste mensen,

    Hebt u een grafiek van de verdeling van de economische macht in de wereld.
    Met de percentages?

    Dank voor uw aandacht.

    Ontvangt mijn vriendelijke groet,
    Charles Destrée.

Plaats een reactie