Wie is het volgende slachtoffer?


Credit Suisse is met een handig overzicht gekomen met landen die door de schuldencrisis ernstig in de problemen zijn gekomen. Op plaats 1 en 2 zien we natuurlijk IJsland en Griekenland. Opmerkelijk is de notering van de Verenigde Staten op plaats 16. De Zwitsers zien de Verenigde Staten als meer risicovol dan bijvoorbeeld Kazachstan en Indonesië. Verder zien we bij de top 5, Hongarije die inmiddels al heeft moeten aankloppen bij het IMF en de Eurolanden Spanje en Portugal. Beide zouden na de hype rondom Griekenland wel eens het volgende slachtoffer kunnen worden van speculanten.

Hoewel de situatie in Spanje en Portugal minder slecht lijkt als in Griekenland moet er weldegelijk rekening mee gehouden worden dat ook hier snel een verslechtering plaats kan vinden. Speculanten speuren op dit moment geholpen door buitenlandse media naar problemen.

Kijk hoe vorige week het nieuws rondom Griekenland in een stroomversnelling kwam. In een week van Griekenland “bashen” meld afgelopen woensdag het Duitse blad Der Spiegel dat de Amerikaanse bank Goldman Sachs Griekenland in 2002 heeft geholpen een deel van de overheidsschuld (1 miljard euro) te verdoezelen. (Zie artikel de Volkskrant) Opmerkelijke timing. Is hier sprake van goede onderzoeksjournalistiek van de Duitsers of  spelen de Amerikanen vuil spel? Zeker als vervolgens een analist van opnieuw een Amerikaanse bank onthult dat het Griekse ministerie van Financiën het overheidstekort over 2009 op de eigen website met 9 miljard euro had verhoogd tot 37 miljard euro. Hierdoor zou het tekort nog verder oplopen tot 16 procent. De Amerikanen schromen duidelijk niet om de slechtnieuws show rondom Griekenland te versterken.

De deal met Griekenland was voor de Amerikaanse bank Goldman Sachs zeer lucratief. De vraag is dan ook of ze deze financiële constructie ook aangeboden hebben aan andere Eurolanden. Zo ja, dan is het een kwestie van tijd dat ook dit naar buiten komt.

De Spaanse regering ziet de bui al hangen. Naast de Amerikanen spelen de Britten dit zwartepietenspel gretig mee. Toeval? Niet volgens de Spaanse minister José Blanco. Hij denkt dat het niet toevallig is dat juist media uit niet-eurolanden zo kritisch zijn. Hij ziet zelfs een doelbewust complot om de Euro kapot te maken.  In een interview met een financieel radiostation liet hij afgelopen maandag weten dat internationale speculanten een complot hebben gesmeed met buitenlandse kranten. De speculanten hopen geld te verdienen aan een koersval van de euro en worden geholpen door buitenlandse kranten die onheilsscenario’s schetsen over de Spaanse economie die na Griekenland wel eens het volgende slachtoffer kan worden.

Willem Middelkoop vindt dit allemaal wel erg toevallig. In Engeland is in een paar maanden tijd 200 miljard uit het niets gecreëerd om de begrotingstekorten te dekken. Daar hebben de Amerikanen het liever niet over. De wereld gaat niet stranden op Griekenland. Maar wel op Amerika, daar is de staatschuld  al bijna 100 procent van het BBP. Als je daar nog de voorziene extra uitgaven van 60.000 miljard dollar bij optelt, kan het land mathematisch gezien zijn schuld niet eens meer afbetalen. Wiskundig gezien failliet dus.

Volgens Middelkoop speelt de Engelse Financial Times een merkwaardige rol. In een interview voor HP de Tijd geeft Middelkoop aan dat het de Engelsen wel erg goed uitkomt dat de focus nu op de PIGS landen (Portugal, Italië, Griekenland, Spanje) ligt. Hierdoor zouden de problemen aan de overkant van kanaal wat minder in het nieuws komen.

Volgens Middelkoop vallen de problemen van Spanje en Griekenland in het niet in vergelijking met de problemen in de Verenigde Staten, Japan en Groot-Brittannië. “Wacht maar tot het daar echt mis gaat.”  Net als Marc Faber is ook Willem Middelkoop van mening dat de problemen met de staatsschuld uit de hand aan het lopen is.. “Bijna alle staten dreigen failliet te gaan“

4 Reacties

  1. “Bijna alle staten dreigen failliet te gaan“

    De Belgische Staat is in ieder geval al jaren failliet.

  2. Goldman Sachs, als enige particuliere bank ter wereld die bankbiljetten mag drukken heeft het grootste belang bij het instorten van de Euro. dan lijken die waardeloze papiertjes die zij drukken (sneller dan WC papier) nog wat waard.

    • Iedereen mag bankbiljetten drukken, een bankbiljet is niets anders dan een schuld aan toonder. Wat dat betreft zijn obligaties ook geld, voor als de uitgever een triple A instantie is.

      En failliet gaan staten pas als ze de rente niet meer kunnen betalen, aflossen is niet nodig, zolang een staat burgers heeft die belasting kunnen betalen hoeft er niks afgelost te worden. Op zich is het natuurlijk wel zonde van het geld om veel rente te moeten betalen, aan de andere kant, als het geleende geld goed besteed is, dan macht het toch wat kosten? Of hebben die landen alles geconsumeerd?

  3. Armagheddon in the make and it will be oonly be worse

Plaats een reactie