Californië bankroet


Overheidsloketten gaan dicht, ambtenaren worden met onbetaald verlof gestuurd en de staat betaalt zijn leveranciers met schuldbekentenissen omdat er geen geld meer is. Het is geen Afrikaanse bananenrepubliek maar de Amerikaanse megastaat Californië, qua bruto nationaal product de achtste economie ter wereld. Niet zo lang geleden was juist die staat met Hollywood en Silicon Valley het paradepaardje van economische dynamiek en vernieuwing. Nu is Californië bankroet.

Gouverneur Arnold Schwarzenegger heeft inmiddels de financiële noodtoestand uitgeroepen, omdat er geen geld meer zit in de schatkist. Wie toch betaald wil worden, wordt afgescheept met schuldbekentenissen, zogenoemde IOU’s, (I Owe Unto en I Owe You), waarvan onzeker is of die hun waarde zullen behouden.

De boekhouder van de staat Californië heeft donderdag voor het eerst op deze wijze rekeningen betaald nadat het parlement van Californië er niet in slaagde overeenstemming te bereiken over de dekking van de begroting. Er is een tekort van 24,3 miljard dollar (17,3 miljard euro), een kwart van de totale begroting. Het probleem is dat de senaat, met een meerderheid van Democraten, geen uitgaven wil schrappen en de Republikeinse gouverneur Schwarzenegger weigert belastingen te verhogen.

Overheidsloketten zullen tot juni volgend jaar de eerste drie vrijdagen van de maand sluiten. De 235 duizend ambtenaren zullen hierdoor dit jaar 14 procent van hun loon derven. Alleen ziekenhuizen en gevangenissen vallen niet onder de regeling.

Als er binnen 45 dagen geen oplossing wordt bereikt, zal het overheidsbestuur zo goed als lamgelegd worden. Schwarzenegger vindt dat de Senaat in actie moet komen. Hij pleit voor een shocktherapie met ingrijpende bezuinigingen.

De boekhouder van de staat wil 3,3 miljard dollar aan rekeningen in IOU’s gaan betalen. Het gebruik van IOU’s heeft grote consequenties voor de kredietwaardigheid van de staat. Rating-agency’s zullen Californië een lagere kredietwaardigheid geven, hetgeen betekent dat een veel hogere rente moet worden vergoed op de uitstaande schuld.

Bron: Volkskrant

Plaats een reactie