Duitse doemdenkers voorzien onrust


Als je Duitse sociaal-democraten moet geloven staan het land sociale onlusten te wachten. Wordt het allemaal nog erger met de economische crisis en vallen er straks massaal ontslagen, dan gaat het proletariaat de straat op. De eerste die waarschuwde was voorzitter Michael Sommer van de vakbond DGB. Maar hij verlangde dan ook dat de regering-Merkel  nog eens tientallen miljarden in de economie zou pompen. Kennelijk om sociale rust te kopen.

De man werd bijgevallen door Gesine Schwan, SPD-kandidaat voor de presidentverkiezing van afgelopen mei. Minister van Economische Zaken Karl-Theodor zu Guttenberg (CSU) noemde de waarschuwingen ‘absurd’. Ook de rest van de regering (CDU/CSU en SPD) wijst de bangmakerij af. Duitsland is immers  geen Frankrijk of Griekenland, waar de bereidheid om de klassenstrijd aan te gaan zoals bekend bijzonder groot is.

Het debat raakt een gevoelige snaar in Duitsland. De ergste crisis in het bestaan van de Bondsrepubliek roept visioenen op van de jaren dertig. Toen mondde de economische ramspoed uit in Hitlers nationaal-socialistische dictatuur. En hoe overdreven dat nu ook mag schijnen, zelfs de over het algemeen beheerste Peer Steinbrück (SPD), die de speculaties over hoe veel slechter het mogelijk nog zal gaan resoluut afwijst, voegde zich deze week in de rij van alarmisten. Volgens de minister van Financiën kan de Duitse democratie zich geen rijen voor de banken veroorloven van mensen die hun geld komen opeisen. Vanwege de nationale geschiedenis.

In Duitsland zijn de bruinhemden nooit ver weg.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: