Obama voorspelt einde van de wereld


Als we niets doen tegen de klimaatsverandering, is het eind deze eeuw gedaan met de mensheid. Niet de zoveelste onheilsprofeet, maar wel de Amerikaanse president Obama waarschuwt nu dat de gevolgen van de opwarming van de aarde veel desastreuzer zijn dan aanvankelijk gedacht.

‘Global warming’ is geen fabeltje. De laatste jaren worden we overspoeld door onheilspellende voorspellingen als er niet snel ingegrepen wordt. Maar nu wordt het menens, want voor het eerst hebben onderzoekers een deadline vastgelegd. En die mag je gerust letterlijk nemen: als de opwarming van de aarde zich blijft doorzetten, is het aan het einde van deze eeuw game over voor de mens.

Dat is de conclusie van een nieuw klimaatrapport dat het Witte Huis naar buiten bracht. De gemiddelde temperatuur op onze planeet neemt angstwekkend snel toe en de gevolgen daarvan zijn veel erger dan we vermoeden. Het 200-pagina’s dikke rapport voorspelt dat de temperatuur tegen het einde van deze eeuw zal stijgen met 6 graden, terwijl algemeen wordt aangenomen dat een stijging tussen vijf en zes graden tout court het einde van de wereld betekent.

De gevolgen van die temperatuurstijgingen zijn fataal. Zo komen er meer en hevigere stormen die leiden tot meer en zwaardere overstromingen, stijgende zeeniveaus, gletsjers die steeds sneller smelten en rivieren die opdrogen.

En deze veranderingen zijn nu al erg merkbaar. ‘Dit is niet iets wat impact gaat hebben over vijftig jaar. Dit is nu al aan het gebeuren’, vertelt Jean-Pascal van Ypersele, klimatoloog aan de UCL. ‘We moeten ervan uitgaan dat ons klimaat en het ecosysteem waarin we leven heel ingrijpend zal veranderen en dat het voortbestaan van de mensheid op het spel staat’, vertelt hij.

Het rapport werd opgesteld door instanties en mensen die er tot nu toe om bekend stonden voorzichtig om te gaan met prognoses over de opwarming van de aarde. Maar nu heeft de Amerikaanse president Barack Obama beslist om het rapport, dat werd gemaakt ten tijde van de regering-Bush en toen moest verzwegen worden, toch te publiceren. (kdn)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: