Onbeperkt lenen bij de ECB


De banken hebben duidelijk nog steeds grote problemen, geldcreatie gaat in een nog niet eerder gezien tempo door. Als ik een bank was dan zou ik zelfs al het meubilair bij elkaar halen, om zoveel mogelijk geld van de ECB te kunnen lenen’, dat stelt Europa-econoom Erik Nielsen van Goldman Sachs. Banken kunnen voor 1% lenen bij de ECB.

Vanaf morgen kunnen de grote Europese banken voor een periode van 1 jaar onbeperkt geld lenen bij de Europese Centrale Bank, voor 1% rente. Ze moeten wél uitstaande leningen/bezittingen samenvoegen en als onderpand aan de ECB geven. Nielsen zou zelfs alle bureau’s, stoelen en archiefkasten in onderpand geven om voor de minimaal gegarandeerde periode van een jaar voor 1% per jaar te kunnen lenen.

In Nederland stellen econoom Bruinshoofd van de Rabobank en bestuursvoorzitter Gerrit Zalm van ABN Amro dat hun banken geen beroep doen op de fondsen van de ECB. De Rabo heeft zelfs nog nooit geld geleend bij de ECB. “Wij zetten alleen spaargeld weg bij de ECB”, aldus Bruinshoofd tegenover RTL Z. Voor dat wegzetten krijgt de bank dan 0,25% per jaar. Ook Gerrit Zalm stelt dat de ABN Amro zijn eigen broek kan ophouden en genoeg funding heeft. De Nederlandse banken betalen op spaargeld 3 tot 4% per jaar, niet te vergelijken met de 1% van de ECB.

De ECB wil de economie stimuleren met vers geld, via de omstreden monetaire financiering, oftewel het laten draaien van de geldpers. Voor de komende 12 maanden is er vraag naar meer dan 350 miljard euro aan geld. Critici stellen dat de ECB dit geld uit het niets kan creeëren en dat dit op middellange termijn kan leiden tot hyperinflatie.

De banken kunnen overigens met een gerust hart instappen op 1%, omdat de ECB-rente waarschijnlijk niet verder dan de huidige 1% wordt verlaagd. Ondermeer het vertrouwen van de Duitse ondernemers, de IFO-index, geeft aan dat het ergste in de Europese economie voorbij is en dat de stimulansen van de wereldwijde centrale banken hebben geholpen.

Bron: RTLZ.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: