Willem Alexander en de Nederlandsche Bank


De Tweede Kamer zet in verband met de kredietcrisis grote vraagtekens bij het commissariaat van prins Willem-Alexander bij De Nederlandsche Bank. De kroonprins zou besmet kunnen raken door kritiek op de financiële toezichthouder, zo vreest een meerderheid van het parlement. Het kabinet vertoont geen animo de prins uit de Raad van Commissarissen te laten stappen.

In een gesprek met de Vereniging Verslaggevers Koninklijk Huis zei de prins vorige week dat hij als lid van de Raad van Commissarissen geen toezicht houdt op het beleid van de bank. ‘We kijken alleen naar het bankbedrijf zelf’, aldus de prins. Het gaat volgens hem om de bedrijfsvoering van de filialen in Apeldoorn en Amsterdam. Hij verklaarde in deze woelige tijden wel veel interessante dingen te horen, maar die staan los van zijn functie als commissaris.

Vorige week zwol de kritiek vanuit de Kamer op DNB aan, nadat een rapport was verschenen over de ondergang van de IJslandse spaarbank Icesave. Minister Bos van Financiën zei toen dat er twijfel was ontstaan over het werk van de toezichthouder. ‘Die twijfel mag niet blijven bestaan’, voegde hij daaraan toe.

Het functioneren van DNB zal ook uitgebreid aan de orde komen bij de parlementaire onderzoekscommissie-De Wit, die de oorzaken van de kredietcrisis in kaart moet gaan brengen. De Kamer vreest dat eventuele kritische noten ook zullen afstralen op Willem-Alexander. PvdA, SP, VVD, GroenLinks en D66 lieten zich gisteren kritisch uit over het prinselijke commissariaat. D66-leider Alexander Pechtold: ‘Ik vind het vervelend maar deze functie, die een paar jaar geleden nog onschuldig leek, is dat nu niet meer.’

Volgens DNB beschikt de raad van commissarissen over ‘een aantal belangrijke bevoegdheden, zoals de goedkeuring van de begroting en de jaarverantwoording, de goedkeuring van bepaalde directiebesluiten en de vaststelling van de jaarrekening’. Naast Willem-Alexander zijn onder meer VVD-coryfee Frits Bolkestein en Philips-topman Gerard Kleisterlee commissaris bij de toezichthouder.

DNB heeft naast de raad van commissarissen een ‘bankraad’, die functioneert als klankbord van de directie. Die raad bestaat uit vertegenwoordigers van werknemers en werkgevers, de financiële sector en onafhankelijke deskundigen. Prins Willem-Alexander is lid van de Raad van Commissarissen van de DNB in verband met zijn opleiding tot koning, zo stelde de Rijksvoorlichtingtingsdienst gisteravond.

Bron: Volkskrant

2 Reacties

  1. Het baantje van onze toekomstige koning past volledig in de graaicultuur waarmee vele
    kopstukken zich bezighouden.
    Van geld weet deze meneer alleen dat hij er zelf heel veel van heeft en nog niet eens zelf heeft verdiend.
    Maar ook deze belachelijke situatie zal door onze koninklijke vlaggetjeszwaaiers ( Balkenende voorop ) weer rechtgepraat worden .

  2. Wim Lex wordt op een dag koning van ons land. Ik denk dat je deze baan als een soort maatschappelijke stage moet zien. Ik geloof niet dat ze hem alleen bij de kluis laten. Er zijn wel belangrijkere zaken om je over op te winden…. komkommertijd….

Plaats een reactie